Selecteer een pagina

Hoe zou het zijn als je uit je gevoel van besluiteloosheid en rusteloosheid komt en een gevoel hebt van richting en regie. Je stappen zet en makkelijker keuzes maakt omdat je weet waarom je deze keuzes maakt.

Stel je eens voor dat je een ontdekkingsreiziger bent voordat de wereld in kaart is gebracht.  
Je stapt op je schip. Je hebt je zo goed mogelijk voorbereid. Je vindt het superspannend, maar de nieuwsgierigheid wint het. Je hebt moed, lef en durf om te gaan. Zonder dat je weet wat je tegen gaat komen. Zonder dat je weet wanneer je weer voet aan land zet en wie je daar gaat ontmoeten.

Dit is hoe het is als je onderzoekt wat je wil. Je gaat niet van de één op de andere dag het licht zien. Het gaat om nieuwe dingen proberen, reflecteren en voelen. Echt goed voelen waar je energie van krijgt. Merken dat je natuurlijke talenten naar boven komen, je de tijd verliest omdat je met plezier ergens aan werkt. 

Stuurloos ronddobberen op zee en maar zien waar je uitkomt is echt wat anders.
Je laat dan andere factoren bepalen waar je naartoe gaat. De wind, de stroming, het type boot waar je op zit. Zo kan het zijn dat je jarenlang geen land ziet of er nooit kan komen. Het vergt moed om in ieder geval iets te doen. Je zeilen te hijsen en zelf te bepalen welke kant je op gaat. En bij te sturen wanneer dat nodig is.

Buiten je comfortzone.
Dat is waar je erachter gaat komen wat je wel wil. Binnen je comfortzone weet je voornamelijk wat je niet meer wilt. Die ontevredenheid kan uitgroeien tot iets groots en ervoor zorgen dat je niet meer de persoon bent die je wil zijn.

Hoe lang blijf jij nog ronddobberen?

Hoeveel redenen wil je blijven bedenken om de zeilen niet te gaan hijsen en blijf je wachten. HET moment komt niet aanwaaien, dat creëer je zelf.

Als je op pad gaat, dan ga je regelrecht de fearzone in.
Je verstand merkt de verandering op en wil aan de noodrem trekken. Het wil het bekende, het veilige, het voorspelbare. Het wil rond blijven dobberen en andere factoren laten bepalen waar je naartoe gaat.

In de fearzone komt altijd twijfel op en je kunt je overweldigd voelen door emoties.

Hoe kun je ervoor zorgen dat dit je niet tegenhoudt en je toch op pad blijft? 
Hieronder neem ik je mee in vier stappen. Je hoeft niet persé deze volgorde aan te houden, probeer uit wat voor jou werkt:

  1. Opmerken wat je verstand allemaal tegen je zegt. Schrijf het op en bedank je verstand.
  2. Begrijpen wat er gebeurt: je stapt uit je comfort zone. Er komt superveel nieuwe informatie op je af wat je niet direct kunt verwerken en dat is ok.
  3. Verwerk de informatie stap voor stap. Je verstand wil antwoorden. Als je merkt dat je op zoek bent naar antwoorden op onzekerheden, verander dan je perspectief. Probeer je situatie anders te zien, dit kan je helpen:
    • Mijn verstand is overprikkeld en probeert te ordenen
    • Mijn verstand wil antwoorden
  4. Het kan zijn dat je het heel erg spannend vindt. Het is dan goed om te weten dat een emotie een beperkte duur heeft. Doorleef de emotie. Duw deze niet weg. Doe je ogen even dicht en voel waar het zit. Je zult merken dat het na een paar minuten minder aanwezig is.

Als je aan bovenstaande stappen hebt gewerkt, probeer dan het kleinste stapje te zetten wat je nu kunt zetten.

Door de fearzone bewust te doorleven kom je er doorheen.
Dan ga je leren. Het is een cyclisch proces van continue het stretchen van je comfortzone en elke keer de fear zone doorleven met alle oncomfortabele gevoelens en gedachten die daarbij horen. Dan weer leren en groeien en weer je comfortzone stretchen.

Je kan dan bouwen aan je nieuwe werkleven, terwijl je al bent begonnen. Je kunt niet van tevoren overzien welke stappen je allemaal gaat zetten en waar je uit gaat komen. Maar als je niet begint, dan verandert er ook niets.

Dus, hijs je zeilen en ga op ontdekking!

Wil je mij als ervaren reismaatje om je te helpen, motiveren en zo met je werken zodat je uiteindelijk zelf je pad kan vervolgen?

Ik leer je vaardigheden die je nodig hebt tijdens je reis. Ook leer je op welke momenten je bij kan sturen zodat je stappen blijft zetten richting een werkleven wat bij jou past. Een werkleven waar jij plezier, energie en voldoening uithaalt.  

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op mijn website of neem contact met me op.