Wat zeur je eigenlijk? (en twee tips om te stoppen)

11 mrt 2020

We leven in een tijd waarin alles kan. Vroeger had je minder te kiezen en deed je wat er van je verwacht werd. We hebben vrijheden waar eerdere generaties voor hebben gestreden. Je kunt kiezen uit veel verschillende beroepen en vormen van werk. Hoe meer keuze hoe beter. Je kunt je eigen carrière vormgeven, jobhoppen wanneer je wil en blijven streven naar perfectie.

Fijn toch al die mogelijkheden?

Het kent echter ook een keerzijde. Keuzestress en een leeg gevoel. Helemaal als het gaat om belangrijke keuzes in je leven. Ga je spijt krijgen van je keuzes? Is het wel de keuze die echt goed bij je past? Het liefst wil je zoveel mogelijk ervaren, zoveel mogelijk uit je leven halen. En het liefst alles tegelijk. Je wilt voelen dat je hier bent met een reden en dat je van betekenis bent.

In deze maatschappij bepaalt werk je status en is het een verlengde van je sociale leven. Ook is werk een verlengde van je identiteit. Op feestjes krijg je de vraag: “wat doe je?” Het antwoord gaat meestal niet over vrije tijd, maar over werk. Het is ook wel logisch, want het is een groot onderdeel van ons leven.

Door het vergelijken met anderen, het continue streven naar beter, alle keuzes waar we dagelijks mee te maken krijgen kan het zijn dat je bevriest of vlucht. Je staat stil of je gaat juist heel hard rennen en je voelt je continue opgejaagd.

Je weet steeds minder goed wat jij wil en wat bij je past. Je vraagt je meer en meer af wie je eigenlijk bent. Je voelt diep van binnen een ontevredenheid, maar je weet niet hoe het anders kan. Je ziet anderen zich verder ontwikkelen, maar je voelt niet het vertrouwen om zelf ook in beweging te komen. Of je bent juist van alles aan het proberen en het lege gevoel gaat maar niet weg.

Door keuzestress, streven naar perfectie en de zoektocht naar zingeving sta je onder druk. Al die vrijheden en keuzes zorgen voor meer verwarring. Je sluit je meer en meer af van je gevoel en hierdoor laat je niet meer zien wie jij bent. Je past je meer en meer aan. Je raakt gestrest. Je voelt je vervreemd van jezelf en anderen.

Het zeuren en klagen ontstaat vanuit deze situatie. Klagen is wat anders dan jezelf uitspreken. Klagen of zeuren doe je als je niet accepteert wat je situatie is. Het heeft een onbewuste negatieve lading. Je zet jezelf in een slachtofferrol en zit in ontkenning. Bij jezelf uitspreken zit je in je kracht. Jezelf uitspreken kan alleen als je weet wie je bent en waar je voor staat.

Er zijn twee dingen die je kunt doen. Het belangrijkste is dat je niet actie onderneemt vanuit een gevoel van weerstand en ontevredenheid.

Waarom niet?

Beeld je in dat je tot je knieën in het drijfzand staat. Je bent liever ergens anders en je wilt zo snel mogelijk weg. De huidige situatie is oncomfortabel, je gaat wild met je benen proberen te bewegen om eruit te komen. Je zakt hierdoor alleen maar dieper weg en de worsteling wordt nog groter. Vanuit deze worsteling actie ondernemen helpt niet. Het brengt je nog verder verwijderd van jezelf.

Het eerste wat je doet is ontdekken wat er met je aan de hand is. Dit doe je door te observeren waar je bent, waar je staat. Eerlijk te zijn naar jezelf en of je je verzet tegen wat op dat moment je situatie is. De worsteling heeft niet te maken met anderen of je situatie, het zit in jou.

Wil je verantwoordelijk pakken voor jezelf? Dan kies je uit één van onderstaande tips:

Tip 1: verander je situatie

Onderneem actie om je situatie te veranderen. Niet kiezen is ook een keuze. Als je vast blijft zitten, leer je niets. Voel je onzekerheid, keuzestress, twijfel opkomen? Doorvoel dit dan. Maar laat het niet in je hoofd opkomen.

Doe je steeds iets, maar zorgt het op de langere termijn niet voor verbetering? Dan ben je meer aan het vluchten in plaats van eerst stil te staan en jezelf weer te leren kennen.

Elke verandering begint met een eerste stap. Als je gaat, geef je dan over aan het proces. Houd je niet meer vast aan het verleden, je hebt het niet meer nodig. Je kunt er nog naar toe als het relevant is voor je huidige situatie. Ga meer voelen en doorvoelen. Stap uit je patronen, ervaar en leer. Zo kom je stap voor stap dichterbij jezelf.

Weten hoe je aan de juiste inzichten komt die bij jou passen? Download dan het stappenplan Grip op je Dertigersdip. 

Tip 2: aanvaard je situatie

Zou je iets willen doen en je doet het niet? Doe het dan! Doe je het toch niet, ga er dan ook volledig in op. Omarm je passiviteit als dat de keuze is die je op dat moment hebt gemaakt. Geniet van het lui zijn. Als je je er helemaal aan overgeeft is er ook geen negativiteit of innerlijk conflict. Ook hier aanvaard je de consequenties van het niets doen. Er is geen reden tot zeuren of klagen.

Let vooral op de korte termijn voordelen en wat het lange termijn effect is. Waarschijnlijk heb je door waar ik op doel. Zit je in een situatie die je ongelukkig maakt, dan is het lange termijn effect dat het onrustige gevoel terug komt en optie 1 beter bij je past.

Wat brengt deze worsteling je?

De worsteling waar je in zit brengt je wijsheid. Door deze recht in de ogen te kijken en jezelf niet als slachtoffer te zien, wordt je krachtig. Je hoeft het niet alleen te doen, begin met eerlijk en open te praten over waar je echt mee zit. Je hoeft de schijn niet op te houden en je sterker voor te doen. Laat weer meer zien wie jij bent en vergelijk jezelf niet met anderen. Jij hebt jouw unieke pad, door in actie te komen op een bewuste manier heb je je pad al gevonden. Ook als je nog niet kunt zien waar het uit gaat komen.