Wat kan ik voor je doen? En drie tips voor afkicken van je routines

groei en verandering
aanpassen

Zondagochtend ging ik op weg naar de supermarkt. Ik voelde de laatste dagen geen hamsterdrang, maar mijn eten was zo goed als op.

In de supermarkt merkte ik toch even dat ik een moment stil stond en om mee heen keek. Alle verse groenten en fruit weg, afgezien van de paar beschimmelde mandarijnen en geplette mango’s. Dit is toch wel even bizar om te zien. Goed, even schakelen. Wat heb ik écht nodig en hoeveel?

Dan maar op naar de diepvries. De diepvriesboerenkool bleek wat minder in trek en er lag nog één pak diepvriesspinazie. Kan ik toch nog wat smoothies maken dacht ik.

Met een tas eten voor de komende drie dagen weer terug naar huis. In de loop van de avond veranderde de situatie. De maatregelen drongen langzamerhand door. Allerlei vragen kwamen bij me op: Hoe ga ik komende weken mijn werk vormgeven? Welke afspraken kunnen doorgaan en welke niet? En op welke manier gaat mijn sociale leven veranderen?

Deze blog schrijf ik vandaag op verschillende momenten. De blog die ik klaar had staan voelde niet meer goed. Ik kan niet negeren dat wat er nu gebeurt in de wereld ook iets met mij doet. Maar wat ik er nou mee wil? Er kwam echt even niets uit mijn handen.

Waar bij mij vandaag de shift kwam was op het moment dat ik de emoties die ik had meer ging doorvoelen, maar me er niet door liet leiden. Onder de onrust zal ook wat angst. En daarbij zat ik in de weerstand vanochtend. Ik had bepaalde verwachtingen van mezelf, wat ik hiermee zou moeten doen. Direct een geweldige blog schrijven en inspelen op kansen.

Maar door alleen maar in mijn hoofd te zitten en iets te moeten lukte er juist niet zoveel. En ik negeerde de onrust die ik voelde door afleiding te zoeken. En die onrust werd alleen maar groter.

En nu, aan het einde van de dag voel ik de inspiratie wel. Ik heb even tijd nodig gehad om bij mezelf te komen. Ik ben gaan zitten, met mezelf. Contact maken met wat er in mij gebeurt aan gevoel en gedachten. Goed doorvoelen. En ik heb mezelf de vraag gesteld: wat is er nodig?

En voor mij is dat gezond blijven door de adviezen te volgen, gezond te eten en te sporten. In verbinding blijven met anderen via online middelen. Aan de slag te gaan met nieuwe ideeën en veel in te checken bij mezelf. Daarnaast wil ik helpen waar dat kan. Een eerste stap is dat ik me vandaag heb aangemeld bij het Rode Kruis.

Maar ik merk ook sterk dat ik anderen wil helpen die merken dat ze zich onrustig voelen thuis en hun draai niet kunnen vinden. Het kan namelijk best confronterend zijn om ineens niet meer je routines te hebben en je sociale leven on hold staat.

Het om kunnen gaan met veranderingen. Dat is een vaardigheid die ervoor zorgt dat je de juiste keuzes kunt maken. En dat is in deze tijd nog belangrijker.

Dit is het moment om bij jezelf terug te komen. Te accepteren wat je niet kunt veranderen en in actie komen door te doen wat nodig is.

Merk je de komende tijd dat je onrustig bent en niet goed bij jezelf kunt komen? Stuur me dan een privé bericht. Ik wil je echt graag helpen door met je te kijken wat je nodig hebt en wat je kunt doen.

Voor nu kan ik alvast wat tips delen om af te kicken van wat je gewend was. Ik weet dat deze voor lang niet iedereen gelden. Maar ben je iemand die merkt dat er wat meer ruimte gaat komen en je meer tijd met jezelf gaat doorbrengen? Dan heb je er misschien wel wat aan.

Tip 1: zorg voor structuur en nieuwe gezonde routines

Het kan even leuk zijn, lekker thuis. Maar na een paar dagen zal misschien de verveling toeslaan. De nieuwigheid gaat er wel een beetje vanaf. Vooral als je gewend bent aan dat je veel buitenhuis doet aan activiteiten. Je kan even niet naar je sportvereniging, feestjes gaan niet door, afspraken met vrienden worden uitgesteld.

Je werk deel je anders in, ook daarin zoek je weer naar een nieuwe routine. Kijk goed naar wat voor jou werkt. Kijk welke nieuwe routines je kan inbouwen. Alleen sporten is misschien minder leuk, maar kijk naar manieren om je conditie op peil te houden.

Zorg ook voor voldoende slaap en een vast ritme. Eet gezond, vul het eventueel aan met vitamines.

Dit is een goed moment om je de routines die je had eens goed onder de loep te nemen. Kijk naar wat je allemaal van jezelf hebt gemoeten de laatste tijd. En of je hier mee door wilt gaan of niet?

Tip 2: kijk naar wat je nog wel kan doen

Het zal logisch zijn dat we even moeten wennen aan deze situatie. Niemand weet waar we naartoe gaan en hoe lang dit nog gaat duren. Die onvoorspelbaarheid kan ervoor zorgen dat je vooral bezig bent met wat je allemaal niet meer kan doen en wel zou willen.

Maar er is ook heel veel wat je wel kan doen. Wees creatief in de manier van denken en werken. Online is een goede manier om je te blijven verbinden met anderen.

En misschien zijn er wat klusjes in huis waar je steeds geen tijd voor had. Volg een online training, lees een goed boek. Vind een nieuwe hobby. En kijk ook om je heen naar wat je kan doen om te helpen.

Tip 3: keer naar binnen

Écht met jezelf zijn. Geen afleiding van onrust zoeken in je telefoon, entertainment, drank en andere verdovende middelen. Dan ga je weg van wat je voelt.

Voel wat het met jezelf zijn met je doet. Wie je ook alweer bent. Waarvoor je hier bent. Wat je echt nodig hebt en wat je te geven hebt.

Mediteer wat vaker en als je nog niet mediteert, zie het als een kans om hiermee te beginnen.

Kijk niet teveel naar het nieuws, maar wees natuurlijk op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen. Maar elk half uur kijken zorgt echt niet voor nieuwe informatie. In deze tijd is het belangrijk om veerkrachtig te zijn. Je te blijven richten op je kernwaarden. Proberen te accepteren wat je niet kunt veranderen en actie te ondernemen op wat belangrijk is.

Zorg goed voor jezelf en zorg goed voor een ander.

 

 

 

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!