Wat is onrust? Ontdek de diepere oorzaken en hoe je rust vindt

door feb 24, 2025

Altijd dat onrustige gevoel? Dit is wat erachter zit

Heb je vaak dat knagende, onrustige gevoel dat je maar niet kunt plaatsen? Je hoofd draait overuren, je voelt je gespannen en echt ontspannen lukt gewoon niet. Misschien heb je al van alles geprobeerd. Van yoga tot meditaties, van wandelen tot praten met vrienden, maar blijft de onrust terugkomen.

Dat is niet zo gek. Onrust wil je vaak iets vertellen. Het is als een zacht fluisterend stemmetje dat aandacht vraagt voor wat je misschien liever niet wilt voelen of zien. Het is geen probleem dat je moet oplossen, maar eerder een uitnodiging om een nieuw pad in te slaan.

Wat is onrust eigenlijk?

Onrust is meer dan alleen stress of spanning. Het is een signaal van je lichaam en geest dat er iets niet in balans is. Het kan zich uiten als een opgejaagd gevoel, een hoofd vol gedachten of een continu gevoel van ontevredenheid. Maar wat zit er nu écht achter?

“Onrust is vaak een uitnodiging om dieper te kijken naar wat er in jou leeft, in plaats van het te willen wegmaken.”

5 diepere oorzaken van innerlijke onrust

Als je vaak last hebt van onrust, ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat ruim 40% van de Nederlanders weleens worstelt met een onrustig gevoel. Toch is de oorzaak niet altijd meteen duidelijk. Vaak ligt er meer onder de oppervlakte dan alleen stress of drukte. Onrust wil je iets vertellen—het vraagt je om dieper te kijken naar wat er werkelijk speelt.

Hier zijn vijf veelvoorkomende, diepere oorzaken van innerlijke onrust

1. Te veel in je hoofd zitten

Wanneer je constant aan het denken bent, verlies je het contact met je gevoel. Je hoofd neemt de regie over, met als gevolg dat je vaak vastloopt in piekeren en zorgen. Je raakt losgekoppeld van je lichaam, waar juist waardevolle signalen te vinden zijn.

2. Oude patronen en overtuigingen

Vaak dragen we patronen met ons mee die al vroeg in ons leven zijn ontstaan. Misschien heb je geleerd dat je pas goed genoeg bent als je presteert of altijd voor anderen klaarstaat. Deze overtuigingen kunnen als een sluier over je leven liggen, waardoor je steeds weer dezelfde onrust ervaart.

3. Onverwerkte gevoelens wegduwen

Emoties die je niet voelt, verdwijnen niet. Ze slaan zich op in je lichaam en kunnen zich uiten als onrust. Verdriet dat je nooit echt hebt toegelaten, boosheid die je hebt weggestopt of angst die je steeds probeert te vermijden—uiteindelijk kloppen deze gevoelens aan de deur, vaak op onverwachte momenten.

4. Zelfsaboterende gedachten

Hoe praat je eigenlijk tegen jezelf? Gedachten als “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik moet sterk blijven” of “Anderen zijn belangrijker dan ik” kunnen onbewust een groot effect hebben. Deze gedachten houden je klein, creëren onrust en zorgen ervoor dat je niet echt kunt ontspannen.

5. Gebrek aan verbinding

Als je het gevoel hebt dat je niet echt verbonden bent, met jezelf, je omgeving of het leven, dan kan dat een grote bron van onrust zijn. Je voelt je misschien alleen, niet gezien of zelfs doelloos. Verbinding is een basisbehoefte; zonder dat voel je je snel verloren.

Misschien heb je nu een beter idee waar jouw onrust vandaan komt. Het kan zijn dat je jezelf herkent in één van de bovenstaande oorzaken, of dat er meerdere factoren meespelen. Hoe dan ook, het belangrijkste is: wat kun je nu doen? Hoe ga je van dat onrustige gevoel naar meer rust, balans en vertrouwen in je leven?

Nu volgen een aantal praktische stappen die je vandaag al kunt zetten.

Wat kun je praktisch doen tegen onrust?

Voordat je diepere lagen gaat onderzoeken, kun je al beginnen met praktische stappen:

  1. Kom uit je hoofd: Maak een wandeling, ga de natuur in of doe iets met je handen (zoals tuinieren of tekenen).
  2. Voel wat je voelt: Sta jezelf toe om emoties te ervaren zonder oordeel. Wat voel je? Waar in je lichaam voel je het?
  3. Ademhalingsoefeningen: Je ademhaling kan je zenuwstelsel kalmeren. Een eenvoudige oefening: adem 4 tellen in, houd 4 tellen vast en adem 6 tellen uit.
  4. Schrijf het van je af: Schrijven helpt om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken.
  5. Zoek verbinding: Praat met iemand die je vertrouwt, zoek de natuur op of verbind je met iets dat groter is dan jijzelf.

Onrust vraagt om lef en moed

Het vraagt moed om jouw onrust serieus te nemen. In een wereld vol prikkels en ruis willen we maar al te graag snelle oplossingen. We leven in een gejaagde maatschappij waarin jouw plek vinden vraagt om loslaten en onthechten. Dat zal je omgeving niet altijd begrijpen, maar het is ontzettend de moeite waard.

Want door jouw onrust serieus te nemen, word je innerlijk vrij:

  • Vrij van verwachtingen van anderen.
  • Vrij van vergelijking met de wereld om je heen.
  • Vrij van onnodige complexiteit in het leven.
  • Vrij van altijd maar méér willen voordat je je tevreden voelt.
  • Vrij van het plaatsen van je geluk in de toekomst waardoor je nu nooit rust kunt ervaren.

Want uiteindelijk gaat het niet alleen om het loslaten van onrust, maar juist om het creëren van een leven dat écht bij je past. Een leven waarin je vanuit innerlijke rust kunt voelen wat voor jou klopt, en waarin je keuzes maakt die in lijn zijn met jouw hart en ziel. Maar hoe doe je dat precies? Hier komt mijn holistische werkwijze om de hoek kijken.

Mijn holistische werkwijze: werken op vier niveaus

Echte transformatie ontstaat wanneer je werkt op alle vier de niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Mijn begeleiding biedt deze holistische aanpak, zodat je niet alleen je onrust begrijpt, maar deze ook echt kunt transformeren.

  • Fysiek niveau: Je lichaam draagt vaak spanningen en signalen met zich mee. Door bewustwording en beweging ontstaat er ruimte en rust in je lijf.
  • Mentaal niveau: Je gedachten en overtuigingen bepalen hoe je naar jezelf en de wereld kijkt. Door hier inzicht in te krijgen en met praktische vaardigheden (zoals met ACT) mee om te gaan, creëer je helderheid en richting.
  • Emotioneel niveau: Onverwerkte emoties kunnen je gevangen houden in onrust. Door hier mee aan de slag te gaan (bijvoorbeeld met systemisch werk) ontstaat er emotionele vrijheid.
  • Spiritueel niveau: Ik geloof dat er meer is dan alleen het zichtbare. Door sjamanistische coaching en healing kom je in contact met je eigen wijsheid en leer je vertrouwen op de natuurlijke stroom van het leven.

Ik combineer wetenschappelijk onderbouwde methoden (zoals ACT) met een diepere, spirituele benadering. Deze combinatie zorgt ervoor dat je niet alleen leert omgaan met onrust, maar ook echt in je kracht komt te staan. Lees hier meer over mijn traject.  

Ontdek wat jouw onrust je wil vertellen

Blijft dat onrustige gevoel maar terugkomen? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijk ik graag samen met jou waar jouw onrust vandaan komt en wat het je wil vertellen. Je krijgt inzicht in de diepere oorzaken en ontdekt welke stappen je kunt zetten om weer rust, flow, vertrouwen en levenskracht te ervaren.

Ik ben Elna en geloof dat iedereen de kracht heeft om een vervuld leven te leiden door echt contact te maken met hun ware zelf. Ik zie hoe mensen vastlopen in conditioneringen en maatschappelijke verwachtingen en het is mijn missie om hen te helpen los te komen van wat ze niet zijn, zodat ze stap voor stap hun diepste verlangens gaan leven.

Ik werk met avontuurlijke bewuste mensen die voelen dat ze vastzitten in hun leven. Ze hebben alles gedaan wat ‘moet’ in het leven, maar missen een diepe verbinding met zichzelf en hun ware doelen. 

Door middel van sjamanisme, systemisch werk/familieopstellingen en ACT (Acceptance and Commtiment Training) begeleid ik mensen naar een diepe, persoonlijke transformatie. 

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met me op voor een ontdekkingssessie zodat we kunnen kennismaken en ontdekken waar jouw onrust vandaan komt en wat je ermee kunt doen.

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!