Wat heb ik nodig om mijn plek op deze wereld te vinden?

25 feb 2021

“Ik voel geen voldoening in mijn werk en leven, maar weet niet zo goed wat ik wil. Hoe weet ik nou zeker dat ik de juiste keuzes maak? En is dit wel het juiste moment om hiermee aan de slag te gaan? Als ik er alleen al over nadenk, lijkt het allemaal zo uitzichtloos.”

Herken je jezelf hierin? Dan ben je vast tot het besef gekomen dat het zo niet langer meer kan. Je worstelt met vragen als

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Je bent op zoek naar zingeving, maar hebt geen idee waar je nou moet beginnen. Je twijfelt aan alles, voelt je onzeker en dan heb je ook nog last van keuzestress want er is zoveel mogelijk.

Dit is het begin van jouw ontdekkingsreis om jouw plek op deze wereld te vinden. Het is tijd om te gaan doen waar jij je echt goed bij voelt. Maar hoe dan? Kan ik dat wel? Twijfel zorgt ervoor dat je niet in beweging komt. En de “wat als…” scenario’s schieten door je hoofd. Wat als ik dingen op moet geven? Wat als het niet gaat lukken? 

Durf erop te vertrouwen dat je geen verkeerde keuzes kunt maken. Als iets minder goed uitpakt dan je had verwacht. Zie het dan als een leermoment en ga van daaruit weer verder. Om jouw ontdekkingsreis te blijven vervolgen en ook te leren omgaan met verandering, tegenslag of teleurstelling zet je jouw veerkracht in. Dat is het allerbelangrijkste wat je op dit moment nodig hebt om de eerste stappen in jouw ontdekkingsreis te zetten.

Als je leert hoe je jouw veerkracht inzet en verder vergroot, ga je ook steeds makkelijker jouw plek op deze wereld vinden.

1. Wat is veerkracht?

“Veerkracht is de kracht om mee te bewegen met datgene wat zich aandient.
Het is je vermogen om ‘terug te veren’ na een tegenslag.”

Als ACT Coach help ik je om jouw persoonlijke veerkracht te ontwikkelen en vergroten, zodat je beter kunt omgaan met obstakels in je leven (Acceptatie) en je aandacht blijft richten op wat voor jou belangrijk is (Commitment).

2. Waarom is veerkracht zo belangrijk?

Als je het lastig vindt om met tegenslagen om te gaan. Of bij voorbaat al iets niet durft, bij het minste geringste al de handdoek in de ring gooit. Dan kan dat voor veel frustratie, onrust en stress zorgen. Dit kost je energie. Je blijft niet dicht bij jezelf, waardoor je jezelf begint kwijt te raken.

Dat werkt tegen je op het moment dat jij voelt dat je wat wil veranderen.

Je zult altijd mentaal op de proef worden blijven gesteld, want veranderingen en tegenslagen blijven komen. Groot of klein.

De kunst is hoe kun je hier zo veerkrachtig mogelijk mee om gaan. Zodat je focus en energie uitgaat naar wat je verder helpt en niet naar wat tegen je werkt.

Veerkracht helpt je dus om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en de regie in jouw leven te houden.

Je blijft mentaal gezond door omstandigheden die je niet kunt veranderen te accepteren. Je gaat minder de strijd aan tegen moeilijke gevoelens waardoor je ruimte creëert om oplossingen te bedenken, kracht uit jezelf te halen en te leren over je ervaringen. En dat is ontzettend waardevol!

3. Hoe vergroot je je veerkracht?

Vanuit ACT gezien bestaat veerkracht uit een samenspel van zes verschillende componenten:

Acceptatie, afstand nemen van je gedachten, mindfulness, zelfbeeld/overtuigingen, waarden en toegewijde actie.

Hierbij leer je vaardigheden die je in situaties toepast, op een manier die voor jou werkt. Van deze ervaringen leer je, stel je bij en zo werk je aan het vergroten van je veerkracht. Je kan de componenten en vaardigheden niet los van elkaar zien. Ze vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig.

4. Drie voorbeelden van hoe veerkracht kan worden toegepast

In onderstaande voorbeelden laat ik zien hoe je de verschillende componenten kunt toepassen en hoe ze in elkaar overlopen.

Voorbeeld 1. Omgaan met tegenslagen

Je bent net je baan verloren. Je voelt je hierdoor onzeker en ook teleurgesteld. Dan kun je zeggen tegen jezelf: kom op, positief blijven. Maar als je je op dat moment onzeker en teleurgesteld voelt, kost het veel energie om de emotie weg te duwen met positief denken. Dan wil je juist even stil staan bij je gevoel door het te voelen. Accepteren en ok zijn met dat dit met je gebeurt.

Vanuit daar beoefen je compassie en maak je weer contact met één van je waarden. Dan zie je ook weer in wat je nu kan doen en wat goed voelt voor je. Misschien is dat een gesprek met een vriendin, of wil je juist even mediteren om weer contact te maken met het hier en nu.

Voorbeeld 2. Doel in het leven missen

Je weet niet goed wat je wil. Corona heeft ervoor gezorgd dat je tot stilstand bent gekomen en je voelt dat het leven wat je leidt niet goed bij je past. Maar wat wil je dan wel? Wat maakt jouw leven zinvol?

Een startpunt kan dan zijn om eerlijk te zijn naar jezelf over welke waarden voor jou centraal staan en in hoeverre je hiernaar leeft. Ben je erachter gekomen dat je vrijheid belangrijk vindt? Maak dan een plan om te kijken hoe je dit meer kan toepassen. Stel een doel, maak het niet te groot. Ga meer leren over jezelf, wie je bent, maak een commitment en zet stappen.

Voorbeeld 3. Teveel nadenken

Het piekeren, malen, twijfelen. Ons verstand kan overuren maken. Uitzichtloosheid kan ervoor zorgen dat je in scenario’s gaat denken. Strategisch denken is natuurlijk prima. Maar als je merkt dat je niet meer kunt stoppen met denken dan is het goed om hier afstand van te nemen.

Je wil het denken functioneel inzetten. Dat doe je door oefeningen te doen en je los te maken van alle gedachten die door je hoofd gaan. Daarnaast werk je aan acceptatie van dat je niet precies kunt weten hoe dingen gaan lopen.

Elke situatie is anders en start met een ander component. Daarna lopen ze in elkaar over. Jij hebt steeds de keuze om de volgende stap te bepalen. Zo ontwikkel je je veerkracht.

4. Test je veerkracht

Binnen ACT wordt veerkracht, of ook wel psychologische flexibiliteit, meetbaar gemaakt door middel van een test. De Flexibiliteits Index Test. De uitslag van de test geeft een beeld van je veerkracht en is een middel om te bepalen welke van de componenten extra aandacht nodig heeft.

Ik heb zelf de test gedaan in 2017 toen ik net begon met mijn eigen ontdekkingstocht. En eind 2020 vulde ik hem opnieuw in. In drie jaar tijd heb ik mijn veerkracht op veel vlakken weten te vergroten en dit verschil is in de uitslag van de test ook duidelijk terug te zien. 

 

Je zult merken dat met vallen en opstaan ook jij veerkrachtiger kunt worden. Het is een proces wat zich gedurende je leven verder ontwikkelt en waarin je steeds dieper gaat.

Veerkracht is de basis voor de ontdekkingstocht naar jouw plek op deze wereld. Hoe veerkrachtiger je wordt, hoe makkelijker je keuzes maakt. Je leert daarnaast om te gaan met angst en onzekerheid. En je ontwikkelt een gezonde mindset en blijft mentaal gezond.

Je blijft bij jezelf en je richten op wat voor jou belangrijk is. Dankzij veerkracht voel je ook meer rust en vertrouwen in dat jij je plek gaat vinden. Je blijft positief, zelfverzekerd en toekomstgericht.

Ben jij klaar voor positieve verandering en wil je weten waar je begint?

Van is dit het nou naar weten wat je wil en hiervoor durven gaan

Het is dit het nou gevoel geeft je de kans om te groeien als mens te bouwen aan een leven op jouw voorwaarden. Je leven ligt voor je en jij mag er wat moois van maken.

Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Ik heb zelf de reis gemaakt. Weet wat ervoor nodig is.

Ik ben Elna, opgeleid ACT coach en systemisch werker/familieopstellingen. En expert op het gebied van keuzes maken, Ik ben je voor gegaan en leidt nu het leven wat bij mij past.

Ik weet waar je begint en wat je nodig hebt. Als coach help ik je weer naar jezelf te gaan. De antwoorden te vinden op vragen als wie ben ik en wat wil ik echt. Ik leer je de onmisbare skills die je nodig hebt om in beweging te komen en te blijven.

Het is geen online training in grote groepen. Ik heb persoonlijke aandacht voor jou. Hoe ik te werk ga, kan je al ontdekken tijdens de maandelijkse masterclass die ik geef. Deze masterclass heet ‘Krachtige Keuzes’. Ik wil je helpen het gevoel van “is dit het nou” en de twijfel die je daarbij voelt te doorbreken.

Zodat jij weer helderheid en focus hebt in jouw keuzes.

Ik vertel je in een uur hoe je jouw eigen gedrag beter begrijpt en waarom het nu niet lukt om keuzes te maken. Ik deel 4 handvatten die je helpen je patroon te doorbreken. Meld je aan voor deze gratis masterclass.