Van verwarring naar verheldering: coaching voor dertigers en veertigers

groei en verandering
aanpassen

Ben je tevreden met de koers van je leven? Is alles wat je hebt en doet een afspiegeling van wie je werkelijk bent? En hoe vrij ben je eigenlijk om te gaan doen wat je écht wilt? En wat is dat eigenlijk?

Voor veel dertigers en veertigers komt er een moment waarop deze vragen naar boven borrelen. Je hebt al wat levenservaringen opgedaan, wat pieken en dalen gekend, maar nu voelt het anders.

Het cruciale moment

Het dertigers- of veertigersleven kan soms aanvoelen als een puzzel waarvan je de stukjes kwijt bent. Het kan een tijd zijn waarin je begint te twijfelen aan je keuzes, je carrière, je relaties en zelfs aan je eigen identiteit:

Wie ben ik eigenlijk? En is dat wel de persoon die ik wil zijn?

Misschien knaagt er iets aan je, een onrust, een verlangen naar iets dat je nog niet helemaal kunt definiëren. Je hebt het gevoel dat er meer is in het leven, maar je hebt nog niet ontdekt wat dat “meer” precies inhoudt.

Een valkuil waar veel dertigers en veertigers in stappen

Duurzame verandering kan niet plaatsvinden zonder persoonlijke transformatie. Als je de innerlijke reis overslaat, zal de verandering in je buitenwereld oppervlakkig blijven.

Je raakt niet de kern van wie je werkelijk bent en wat je wilt. Zo houdt je de verwarring en twijfel in stand.

Even een paar voorbeelden:

Voor mij gold dat ik steeds verder klom op de carrière ladder. Mijn functie veranderde, mijn ego was blij met de nieuwe status en het nieuwe hogere salaris. Maar elke keer werd ik na verloop van tijd weer onrustig.

Wat ik zie is dat mensen van relatie wisselen omdat ze “wat missen”. Ze hopen dan bij de nieuwe partner “het” te vinden. Maar na verloop van tijd schieten ze ook hier weer in een onrust of verlatings-/ bindingsangst.

Of je gaat reizen, verhuist naar een nieuw land. Even is daar de excitement van nieuwe dingen. Nieuwe mensen, nieuwe (werk)omgeving. Maar na een aantal weken is er dan toch weer een gevoel van sleur. Iets in je wil weer het avontuur op zoeken en het voelt niet alsof je wijzer bent geworden.

De oppervlakte en de kern

Oppervlakkige verandering is vaak gericht op de buitenwereld. Zonder jezelf écht goed te kennen. Je blijft dan verwarring voelen.

Hoe herken je deze oppervlakkige verandering?

 • Herhaling van patronen: Telkens weer dezelfde uitdagingen ervaren. Zonder dat er blijvende verbetering optreedt.
 • Tijdelijke voldoening: Je ervaart even de “excitement” van een grote verandering. Maar je merkt dat deze gevoelens snel vervagen.
 • Leegte en onrust: Je ervaart een algemeen gevoel van leegte, onrust of ontevredenheid. Je kunt je afvragen: “Is dit alles wat er is?”
 • Externe validatie: Je bent gericht op extern advies, goedkeuring, bevestiging. Je wilt presteren of jezelf bewijzen. Hebt materiële bezittingen nodig om je eigenwaarde te bevestigen.
 • Onopgeloste emoties: Oude emoties die onverwerkt blijven en zich blijven manifesteren in je gedrag en relaties. Dit ervaar je als blokkades, alsof je wordt geremd in je leven.

De essentie van persoonlijke transformatie

Persoonlijke transformatie daarentegen is een diepgaand proces van groei en zelfontdekking. Het gaat niet alleen over het veranderen van wat je doet, maar over het herdefiniëren van wie je bent en wie je wilt zijn.

Weet je beter wie je wilt zijn, dan komt vanuit daar ook antwoord op wat je écht wilt.

Het begint met het stellen van diepgaande vragen zoals: “Wat drijft me echt? Wat zijn mijn diepste waarden? Wat houdt me tegen om mijn volledige potentieel te bereiken?”

Door hiermee aan de slag te gaan komt er stap voor stap meer verheldering over jouw stappen binnen:

 • Werk en carrière: Wil je je huidige baan behouden, doorgroeien of een geheel nieuwe weg inslaan.
 • Relaties: Daarin kan het gaan om romantische relaties, vriendschappen of familiebanden.
 • Levensmissie: waarvoor ben je hier (op aarde)
 • Persoonlijke groei: wat zijn je diepste waarden, hoe ga jij je potentieel leven?
 • Verwerken van het verleden: hoe laat je beperkende overtuigingen en onverwerkte emoties los.
 • Spiritualiteit en zingeving: wat is de betekenis van het leven en hoe kun jij je leven betekenis geven?
 • Balans en innerlijke rust: hoe doe je alles wat “moet” met meer rust en hoe maak je tijd voor de dingen die je graag wilt

De rol van zelfontdekking

Zelfontdekking is de kern van persoonlijke transformatie. Het is het proces van loslaten van oude patronen en overtuigingen die je hebben beperkt, en het omarmen van een nieuwe visie op wie je bent en wat je wilt.

Een belangrijk aspect van zelfontdekking is het omgaan met angst en twijfel. Vele mensen zijn bang om de verkeerde keuze te maken of te falen. Ook ik had hier last van. Door het innerlijk werk te doen kwam ik los hiervan en begon ik de keuzes te maken die in lijn lagen met wat ik écht wilde.

De weg naar duurzame verandering

De reis van persoonlijke transformatie is uitdagend en niet altijd gemakkelijk. Het is wel de weg naar duurzame verandering. Het stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en je leven vorm te geven op een manier die echt bij je past.

Het is de reis naar binnen, naar je kern, waar ware verandering plaatsvindt. Van waaruit je kiest. En zo stap voor stap jouw leven op een duurzame manier verandert. En je steeds meer jezelf gaat zijn.

Ontdek hoe coaching jou kan helpen

Voel je dat je toch blijft zitten met keuzestress, bepaalde levensvragen waar maar geen antwoord op komt (wie ben ik, wat wil ik echt, is dit het nou)?

Ik ben Elna. ACT (Acceptance and Commitment Training) coach en systemisch werker. Als coach heb ik dertigers en veertigers geholpen om duurzame verandering te realiseren door eerst zichzelf te transformeren. 

Ik kan je op meerdere manieren helpen om die blinde vlekken zichtbaar te krijgen. Je echt bij jezelf brengen en jouw potentieel eruit halen. Wil je meer weten over hoe mijn coaching jou kan helpen?

Vraag een gratis ontdekkingscall aan. Tijdens deze call kunnen we je vragen en twijfels bespreken. Het is ook een kans om mij te leren kennen en te zien of mijn coaching geschikt is voor jou. Je zit nergens aan vast, dus voel je vrij om contact op te nemen.

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!