Potentieel benutten: er zit meer in me, maar het komt er niet uit

groei en verandering
aanpassen

 Weer een dag voorbij. Weer een dag van hetzelfde. Je komt de laatste tijd moeilijk uit bed. Die passie en drive voel je niet meer.

Je wordt niet meer uitgedaagd. Er zit mee in je, maar het komt er niet uit.

Je voelt je al een tijdje ontevreden over je huidige situatie. Het lijkt alsof je niet de juiste richting op gaat.

Het is frustrerend omdat je er maar niet achter lijkt te kunnen komen. Het lijkt alsof wat je doet er niet echt toe doet. Je zou wel meer zingeving en betekenis willen voelen en uit jezelf halen wat erin zit.

Wil je weten hoe kun je dit doen en waar je begint? Ik neem je in de blog mee in drie stappen met bijbehorende tips.

Stap 1: Ontdek wat jij écht wilt

Als dertiger in onze moderne westerse maatschappij worden we vaak overspoeld met informatie over hoe we ons moeten gedragen, wat we moeten doen en hoe we succesvol moeten zijn.

Ook worden we beïnvloed door verwachtingen van anderen, zoals familie en vrienden

Dit kan het moeilijk maken om onze eigen potentieel te ontdekken en te benutten. Het is belangrijk om te onthouden dat jij uniek bent en dat jouw pad naar succes er anders uit zal zien dan dat van iemand anders.

De eerste stap om jouw potentieel te benutten, is om bij jezelf te ontdekken wat jij echt wilt. Dit kan moeilijk zijn, maar als je eerlijk bent tegen jezelf over wat je echt wilt, kun je beginnen om stappen te zetten om dat te bereiken.

Wat je concreet kan doen is het volgende:

 • Reflectie: Neem de tijd om na te denken over je waarden, interesses en passies. Wat drijft je en waar word je gelukkig van? Wat zijn je dromen en doelen? Reflectie kan helpen om helderheid te krijgen over wat je écht wilt.
 • Experimenteren: Probeer nieuwe dingen uit. Als je niet zeker weet wat je wilt, kan het nuttig zijn om verschillende opties uit te proberen. Dit kan helpen om je interesses en passies te ontdekken.
 • Praten met anderen: Praat met mensen die je inspiratie geven. Vraag hen om advies en leer van hun ervaringen.
 • Opleidingen/cursussen volgen: Door het volgen van opleidingen of cursussen kun je nieuwe vaardigheden leren en interesses ontdekken.
 • Journalling: Schrijf je gedachten, ideeën en gevoelens op. Dit kan helpen om helderheid te krijgen in wat je wilt en hoe je je voelt.

Het belangrijkste is dat je de tijd neemt voor jezelf en eerlijk bent naar jezelf. Het proces van ontdekken kan even duren, maar het is de moeite waard om uiteindelijk te komen tot een duidelijke richting voor jezelf.

Met de juiste hulp kan je dit proces aanzienlijk verkorten. Misschien is de Persoonlijke Training iets voor jou!

Stap 2: Loslaten van de verwachtingen van anderen.

Loslaten betekent dat je durft te accepteren dat het systeem waarin je bent opgegroeid niet helemaal meer bij je past.

Dat je leert omgaan met het onbekende en de onzekerheid die komt met het maken van eigen keuzes.

Loslaten van de verwachtingen van je omgeving kan een uitdaging zijn, maar er zijn enkele dingen die je helpen om hiermee om te gaan:

 • Word je bewust van de verwachtingen van de maatschappij en hoe deze invloed op je hebben. Bedenk hoe deze verwachtingen je gedachten en gedrag beïnvloeden.
 • Stel jezelf kritische vragen over de verwachtingen van jouw omgeving. Waar komen ze vandaan? Zijn ze relevant voor jou? Zijn ze in lijn met jouw waarden en doelen?
 • Realiseer je dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen keuzes en dat je de verwachtingen van de maatschappij niet hoeft te volgen als ze niet bij je passen.
 • Praat met mensen waarbij jij jezelf kunt zijn en vertel hen over jouw gevoelens en twijfels. Het delen van jouw gedachten en gevoelens kan helpen om een breder perspectief te krijgen. En je wordt gesteund in het nemen van beslissingen die bij je passen.

Bedenk dat het loslaten van verwachtingen niet betekent dat je geen verantwoordelijkheid meer neemt voor jouw eigen leven.

Het betekent dat je jezelf toestaat om je eigen keuzes te maken en jezelf te zijn, ongeacht wat anderen van je verwachten.

Stap 3: Wees moedig en kies voor wat écht bij jou past

Een derde stap is om moedig te zijn om echt te kiezen voor wat bij jou past. Dit kan spannend zijn, omdat we vaak bang zijn om te falen of afgewezen te worden.

Maar, als je jouw eigen pad bewandelt, zal het resultaat dat je bereikt echt van jou zijn. En geeft dat een gevoel van voldoening.

“Moedig worden” is een proces dat tijd kost en veel oefening vergt. Hier zijn enkele tips om jezelf te helpen moediger te worden:

 • Sta jezelf toe om bang te zijn: angst is een normaal gevoel en het is oké om bang te zijn.
 • Stel jezelf kleine uitdagingen: begin met iets dat niet te eng is en werk je op naar grotere uitdagingen.
 • Oefen je zelfvertrouwen: oefen in situaties waarin je je onzeker voelt, zoals het geven van een presentatie of het praten met nieuwe mensen.
 • Stel je voor hoe het zou zijn als je succesvol was: visualiseer hoe je zou voelen en hoe anderen zouden reageren als je succesvol was in de situatie waarvoor je bang bent.
 • Praat met vrienden of familie over je angst en vraag hen om je te helpen en te steunen.

Onthoud dat moedig zijn niet betekent dat je geen angst voelt, het betekent dat je je angst meeneemt onder je arm en ondertussen iets bereikt dat belangrijk voor je is.

Het is nooit echt af en dat maakt het leven tot een avontuur!

Onthoud dat het proces van het ontdekken en benutten van jouw potentieel nooit echt af zal zijn.

Het is een continu proces van groei en ontwikkeling. Door deze stappen te zetten, ben jij op weg naar het ontdekken en realiseren van jouw potentieel.

Ga het zien als een avontuur. Laat los dat je alles nu al moet weten. Ga op ontdekking naar jezelf!

Hoe voelt het als jij je potentieel leeft?

Hoe weet je wanneer je jouw potentieel leeft?

Dan voel jij je krachtig, gepassioneerd en vol energie. Misschien niet elke dag en elk moment. Maar overall weet je dat je je talenten en vaardigheden gebruikt om iets te bereiken dat belangrijk voor je is.

Ook voelt het als een bevrijding. Je hebt het gevoel hebt dat je in staat bent om je dromen waar te maken.

Daarnaast kan leven vanuit je potentieel een gevoel van groei en ontwikkeling geven, omdat je op een gezonde manier jezelf verbeterd.

En misschien nog wel het mooiste: je voelt zingeving en betekenis omdat je weet dat je bijdraagt aan iets groters dan jezelf.

Wil jij hier hulp bij?

Houd wel in gedachten dat leven vanuit je potentieel niet altijd gemakkelijk is. Je komt uitdagingen, tegenslagen en teleurstelling tegen. En dat kan een gevoel van onzekerheid, frustratie en angst veroorzaken.

Het belangrijkste is dat je blijft geloven in jezelf en in je capaciteiten en doorgaat ondanks deze obstakels. Vind je dat lastig en weet je niet goed hoe je dat kan doen?

Dan kan het goed zijn om te overwegen hier hulp bij in te schakelen. Een coach helpt bij het verkrijgen van een helder inzicht in jezelf en in situaties waarmee je te maken hebt. Ook biedt een coach een objectieve blik op jouw situatie. En helpt bij het nemen van beslissingen en het creëren van oplossingen.

Samen ga je een proces in van groei en ontwikkeling, een coach helpt je om het beste uit jezelf te halen. Is een stok achter de deur en een steuntje in de rug.

Ik ben Elna, opgeleid ACT coach en systemisch werker. Ik help dertigers met mijn unieke en beproefde 5V-Methode om hun eigen pad te ontdekken en eigen keuzes te maken. Zodat zij afrekenen met het “is dit het nu” gevoel en hun potentieel gaan leven.

Nieuwsgierig? Vraag hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Leuk om je te gaan ontmoeten!

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!