Selecteer een pagina

Nooit meer Groundhog Day
-Ga op mini avontuur in 2021

17 dec 2020

It’s Groundhog Day! Zit je, net als weerman Phil Connors in de film, ook vast in dagen die allemaal op elkaar lijken? Heb je géén idee wat je een week geleden heb gedaan? Of 2 avonden geleden op tv heb gekeken? Dan kan je wel wat avontuur gebruiken. Ja, ook in Corona tijd is dat mogelijk.

Avontuur: iets nieuws doen, niet weten hoe het gaat lopen en daarbij erop vertrouwt dat het je iets gaat brengen.

“Ja, maar hoe dan!’, denk je misschien. Of “het heeft geen zin, nu met corona.  De omstandigheden zijn niet goed. Je kan tóch niets doen. Ik heb er de energie niet voor. Of een veelgehoorde reden: ‘Ik ga wel weer wat doen na deze periode, eerst dit.”

Ik hoor je.

En toch wil ik je inspireren om tóch actie te ondernemen, want ik weet heel goed wat het je kost als je dat niet doet.

Want er komt altijd een ander excuus. Om niks te veranderen. Of op de bank te blijven hangen. En voordat je het weet… is er weer een jaar voorbij. 

Je verleden wordt je toekomst 

En zo zit je nog steeds op de bank. Lijken de dagen nog steeds op elkaar. Denk je hetzelfde als gisteren. Waardoor je ook weer dezelfde keuze als gisteren maakt. En krijg je deze ervaring als die je gisteren had. Je snapt ‘em.

Het wordt het steeds lastiger om eruit te breken. Je ontwikkelt vaste patronen en ook in je brein ontwikkelen zich vaste verbindingen. Een fixed mindset heet dat ook wel.

En die mind ziet steeds hetzelfde. Je projecteert je verleden op je toekomst. Het is zo gegaan tot nu toe, dus zal het ook zo blijven. En ja, dan blijft het ook zo.

Uitdagingen roepen meer weerstand op en je angst voor het nieuwe en teleurstelling wordt groter. De “wat als…” modus maakt overuren. 

Zie je hoe er dan weinig verandert?

Groundhog day

Zorg ervoor dat jouw leven geen Groundhog Day wordt. Wordt niet, net als Phil, iedere ochtend op dezelfde dag wakker. Hij zit in een tijdlus. Waar steeds dezelfde dingen gebeuren. Hij dezelfde mensen tegenkomt. Omdat hij steeds hetzelfde doet. hetzelfde denkt. Waardoor er ook steeds dezelfde dingen gebeuren.

Wij creeren onze eigen Groundhog Day. Elke dag lijkt op de dag ervoor, of elke week lijkt op de week ervoor.

Je prikkelt jezelf niet meer met nieuwe dingen. Je schiet in ongezonde afleiding gaat dingen uitstellen omdat ze mega groot voelen. Je voelt je rusteloos en het gevoel van voldoening is ver te zoeken. Je mentale en fysieke gezondheid gaat erop achteruit.

Een aantal jaar geleden, leefde ik in mijn eigen Groundhog Day. Het resultaat: een aantal maatjes grotere broeken. Niets mis mee, maar het kwam wel door slechte gewoonten. Ik raakte snel gefrustreerd, klaagde veel, had stress en zag vooral onmogelijkheden.

De oplossing?

Ontdek jouw eigen avontuur. Het enige wat je nodig hebt is nieuwsgierigheid.

Er is altijd iets nieuws te ontdekken. Zet stapjes in het onbekende.

Haal de snelheid uit dingen. Laat die speelsheid er weer uit komen. Geniet meer. Niet alles hoeft een doel te hebben of resultaat wat we willen bereiken.

Waar ben je nog nooit geweest of waar ben je al wel geweest en kun je weer vanuit een nieuwe blik naar kijken?

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Weet je nog hoe dat voelde? De excitement? Oeeeh, ik weet niet of ik het durf, maar ik ga het wel doen! Die kriebel in je buik!

Je overwint je verstand en shift van een fixed mindset naar een avontuurlijke mindset. 

En daar zitten nog meer voordelen aan:

  • Je vergroot je veerkracht zodat je beter met verandering en onvoorspelbaarheid omgaat.
  • Je maakt makkelijker keuzes en brengt dus je tijd door met daadwerkelijk dingen doen in plaats van twijfelen.
  • Je zelfvertrouwen neemt toe en door ervaringen leer je, weet je beter wat je wil.

Kijk een documentaire over een onderwerp waar je helemaal niets van weet. Neem een andere route naar huis. Ga kamperen in je woonkamer. Klim in een boom in het bos.

Er is veel dichtbij. In je eigen huis. Je eigen omgeving, je eigen buurt. Of in jezelf.

Wees nieuwsgierig en kies vandaag nog voor jouw volgende mini-avontuur!