Natuurlijke groei en verandering- 5 focuspunten

groei en verandering
aanpassen

Hoe meer ik in de natuur leef, hoe meer ik zie hoe verbonden we ermee zijn.

Dit weekend maakten we een praatje met de eigenaresse van het campererf waar we staan. In haar kantoor hing een foto genomen van hun stuk land in 2009.

Eén grote weide met alleen maar gras. Ze zagen voor zich hoe ze het anders wilden. Een campererf met speelse tuin en voedselbos.

En ze begonnen. Stap voor stap. Zo ontstond er langzaamaan een bos waar er eerst alleen maar grasland was. Stap voor stap bouwden ze aan hun droom.

Nog steeds is het niet “af”. Alleen daar gaat het ze ook niet om. Ze leren enorm veel, genieten en geven met hun enorme gastvrijheid iedereen een welkom gevoel.

Superinspirerend vind ik dit. En ik zag in het planten van een bos een mooie metafoor voor groei en verandering.

Want wil jij ook dat jouw leven zin heeft, dat jij jezelf kan zijn en jouw eigen pad gaat volgen? En bovenal dat je heel hard mag genieten van jouw tijd hier (op aarde)?

Lees dan vooral verder. Ik neem je in deze blog mee in de vijf focuspunten voor natuurlijke groei en verandering. Geïnspireerd door het planten van het bos.

1. Weten wat je écht wilt en waarom

Een bos planten begint met het bepalen van de juiste locatie en de juiste bomen om te planten. Net zoals het belangrijk is om te weten wat je wil en waarom je het wilt, voordat je begint met je eigen groeiproces.

Zelfonderzoek is hierbij essentieel. Dit proces helpt je om erachter te komen wat voor jou echt belangrijk is in het leven en wat voor soort leven je wilt creëren. 

Door jezelf beter te leren kennen, kun je bewuster keuzes maken en stappen zetten die bij jou passen en die je dichter bij je doelen brengen.

Veel mensen leven hun leven op de automatische piloot en staan niet vaak stil bij wie ze werkelijk zijn en wat ze willen. Ze laten zich leiden door de verwachtingen van anderen of de maatschappij, zonder stil te staan bij hun eigen behoeften en verlangens.

Door middel van zelfonderzoek kun je deze patronen doorbreken en je eigen pad creëren. Dit betekent dat je je bewust wordt van jouw persoonlijke waarden, overtuigingen, talenten en passies. 

2. Toewijding en consistentie

Bij het planten van een bos onderzoek je de bodemgesteldheid, het klimaat en de beschikbaarheid van water. Vervolgens ga je aan de slag met het voorbereiden van de grond. Je verwijdert eventuele obstakels zoals stenen of boomstronken en je maakt de grond los en vruchtbaar.

Op dezelfde manier kun je bij jezelf beginnen met het onderzoeken van wat je tegenhoudt om te groeien. Welke belemmerende overtuigingen heb je? Welke emoties houden je in je greep waardoor je niet verder komt. Welke negatieve gewoonten of patronen beïnvloeden je leven op een negatieve manier? 

Als de grond eenmaal is voorbereid, kun je beginnen met het planten van de zaailingen. Je plant ze met zorg en liefde en je geeft ze de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen. Je zorgt ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen en je beschermt ze tegen ongedierte en ziekten.

Op dezelfde manier kun je bij jezelf beginnen met het planten van zaadjes van verandering. Je begint klein en zorgt ervoor dat je genoeg tijd en aandacht besteedt aan de stappen die je zet. Je geeft jezelf de ruimte om te groeien en te ontwikkelen. Ontdekt wat je daarvoor nodig hebt. Je verkent de manieren om jouw groei te stimuleren. 

Soms zijn het onbewuste overtuigingen of gedragingen die je tegenhouden om de dingen te doen die je wilt doen of om het leven te leiden dat je voor ogen hebt. Door deze bewust te maken, begin je met het verkennen van manieren om deze te veranderen en zo je groei te stimuleren.

Jouw groeiproces is een reis die toewijding en consistentie vergt. Net zoals het bos langzaam groeit en bloeit, zul je merken dat ook jij groeit en bloeit als je consistent blijft werken aan jezelf en jouw basis versterkt.

Dit leidt tot meer zelfvertrouwen, veerkracht en zelfbewustzijn. De basis in jezelf voor natuurlijke groei en verandering. 

  3. Geven en nemen in balans

  Een bos planten is een proces van geven en nemen. Bomen nemen voedingsstoffen op uit de grond en produceren zuurstof voor de omgeving, terwijl ze tegelijkertijd de grond beschermen tegen erosie.

  Jouw eigen groeiproces is vergelijkbaar. Door te geven aan de wereld en bij te dragen aan een betere wereld met jouw unieke talenten, creër je een gevoel van voldoening en betekenisvolheid. Dit draagt weer bij aan een positief zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde.

  Tegelijkertijd is het belangrijk om ook voor jezelf te zorgen. Het bij jezelf blijven en goed voelen wat je nodig hebt kan helpen om een gezonde balans te vinden tussen geven en nemen. Dit noem je ook wel life-balance. 

  Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je af en toe tijd voor jezelf neemt om op te laden of dat je je grenzen aangeeft wanneer je merkt dat je te veel geeft en te weinig neemt.

  Het proces van zelfzorg kan op zijn beurt ook bijdragen aan een betere kwaliteit van de bijdrage die je aan de wereld levert. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je namelijk beter in je kracht staan en je unieke talenten optimaal benutten.

  Zo ontstaat er een wisselwerking tussen geven en nemen die bijdraagt aan zowel persoonlijke groei als aan een betere wereld. 

  4. Gaan voor de lange termijn

  Het planten van een bos is een proces waarvan de resultaten op de lange termijn zichtbaar worden. Dit geldt ook voor ons eigen groeiproces.

  Het is natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor snelle oplossingen en instant gratification. Maar deze korte-termijn voordelen leveren op de lange termijn vaak niets op en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je groeiproces.

  Daarom is het belangrijk om te focussen op de lange termijn en geduld te hebben. Verandering kost tijd en het vergt doorzettingsvermogen om vast te houden aan je doelen en stappen te blijven zetten, ook als het even tegenzit.

  Maar als je volhoudt en je blijft inzetten voor je eigen groei, dan zul je op de lange termijn de vruchten plukken van je inspanningen. Je gaat merken dat je sterker en veerkrachtiger wordt en dat je steeds meer in staat bent om je eigen leven vorm te geven op een manier die bij jou past en waar jij gelukkig van wordt.

  Focus op dus de lange termijn en laat je niet teveel afleiden door korte-termijn voordelen die je op de lange termijn niets opleveren.

  5. Genieten en loslaten

  Net zoals het planten van een bos, is het belangrijk om te genieten van het proces van groei en niet alleen maar willen dat je al bij het eindresultaat bent. 

  Voor je eigen groeiproces is het essentieel om te leren genieten van de reis en niet alleen van het bereiken van je doelen.

  Dit betekent dat je je bewust leert te zijn van de momenten waarop jij je vastklampt aan hoe het zou moeten zijn. Leer genieten van de kleine dingen in het leven en waardeer wat je hebt.

  Door je te richten op het loslaten van hoe dingen zouden moeten zijn of zouden moeten lopen, kun je beter leren je aan te passen aan veranderingen en onverwachte omstandigheden. 

  Hierdoor ga je groeien en ontwikkelen op manieren die je misschien niet voor mogelijk hadden gehouden.

  Het gaat er dus om dat je bereid bent om flexibel te zijn en je aan te passen aan nieuwe situaties en uitdagingen. Net zoals een bos kan groeien en veranderen door zich aan te passen aan verschillende omgevingsfactoren.

  Door los te laten en mee te bewegen met wat het leven je brengt, kun jij je eigen groeiproces faciliteren en je potentieel volledig benutten.

  Jouw groei

  Het planten van een bos kan je dus veel leren over groei en ontwikkeling.

  Jouw groei

  Loop vandaag ook eens een stukje natuur in. Kijk hoe het groeit, hoe het bijdraagt. En visualiseer dat jij een zaadje plant voor jezelf. Voor jouw eigen groei en daar met liefde zorg voor gaat dragen.

  En visualiseer dan hoe dat zaadje op de lange termijn uitgroeit tot een prachtige boom.

  Voel jij dat je klaar bent voor nieuwe keuzes?

  In mijn traject begeleid ik je hierin. Zodat jij die gewenste verandering in gang zet. Vanuit jouw kern gaat leven. Van binnen naar buiten jouw leven vorm geeft.

  Alles wat je daarvoor nodig hebt leer je, zodat je ook na het traject zelf verder kan.

  Denk dan aan hoe je:

  • Leert voelen;
  • Jouw zelfkennis vergroot en meer jezelf wordt;
  • Krachtige keuzes maakt en bij jezelf blijft;
  • Jouw roeping ontdekt en deze gaat leven;
  • Jezelf losmaakt van verwachtingen van anderen;
  • Vanuit verbinding met je omgeving communiceert;
  • Vanuit rust in plaats van standje overleven aan de slag gaat;
  • Werkt aan je life-balance;
  • Zelfvertrouwen ontwikkelt en je eigenwaarde flink opschroeft;
  • Energie hebt om de dingen te gaan doen die belangrijk voor je zijn;
  • Blokkades en beperkende overtuigingen doorbreekt;
  • Focus behoudt op wat er toe doet;
  • Ondertussen leert genieten en loslaat van wat je niet kan veranderen.

  Het enige wat je hoeft te doen is die eerste stap te zetten. Plan hier direct een kennismaking in. 

  Liever zelf aan de slag? Check hier de mini-training: Ontdek jouw volgende stap.

  Gratis Ontdekkingscall

  Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

  Plan je gratis call

  You have Successfully Subscribed!