Minder stress, minder perfectionisme, meer vrijheid

groei en verandering
aanpassen

Als er iets is wat mij jarenlang heeft geblokkeerd, dan is het perfectionisme.

In mijn werk, in mijn leven en relatie. Het streven naar perfectionisme is vermoeiend, onrealistisch, tijdrovend en dus zonde geweest van mijn energie, tijd en creativiteit.

Ideeën die het licht nooit gaan zien, dingen niet durven uitspreken, eindeloos aan iets werken en het uiteindelijk niet afmaken. Grote keuzes niet durven maken, want: “ow jee, wat als het niet gaat lukken” en ondertussen bezig zijn met wat anderen van me vinden.

Perfectionisme haalt alle plezier, speelsheid, spontaniteit en menselijkheid uit het leven.

Het leidt vooral tot uitstelgedrag, zelfsabotage en een heleboel gemiste kansen en keuzes die de potentie hebben jouw leven positief te veranderen.

En het ironische eraan is dat streven naar perfectie juist leidt tot minder goede dingen of tot helemaal niets. Het is namelijk niet hetzelfde als streven naar kwaliteit.

Het verschil zit hem in dat perfectionisme wordt gedreven door de angst om niet goed genoeg te zijn

In deze blog neem ik je mee in hoe jij perfectionisme bij jezelf kan voelen. Hoe je dit kan loslaten en voor blijvende positieve verandering in je leven kan zorgen. 

1. Hoe merk je perfectionisme bij jezelf op

Je kan het in jezelf voelen wanneer perfectionisme het overneemt. De motivatie, flow waarin je zit verandert in een gevoel van verlamming.

Dit leidt weer tot vormen van zelfsabotage, eindeloos gepieker en getwijfel. Je wordt gedreven door angst. En als reactie daarop zoek je naar perfectie. En als dat niet lukt, doe je liever niets of blijf je veilige keuzes maken.

Want zolang je niets écht verandert, kun je ook niet afgewezen worden

2. Hoe laat je perfectionisme los

Gelukkig kan dat ook anders. Want het is zonde als jij je verstopt of niet de keuzes maakt die je graag zou willen maken.
Er zijn twee manieren om perfectionisme los te laten. Bij de ene manier richt je je op de emotie. Bij de andere op de saboterende gedachten. 

2.1 De emotie loslaten

Laten we beginnen met een metafoor.

Je staat aan de rand van een diepe kloof. Aan de overkant staat een beresterk monster wat jouw angst vertegenwoordigd. Jullie houden hetzelfde touw vast. Het liefst zou jij de angst die kloof intrekken. Dan ben je er vanaf. Voor altijd.

Je trekt, en trekt. Met alle energie die je hebt. Al jouw aandacht gaat naar de angst. Maar het monster is veel sterker en hoeft weinig moeite te doen om te blijven staan.

Wat nou als je het touw loslaat? Je angst recht in de ogen aan kijkt. En ondertussen je aandacht gaat richten op wat wel belangrijk voor je is?

Je hoeft niets met de angst. Het is een sensatie in je lichaam. Je kunt angst voelen, accepteren en tóch gewoon de volgende stap zetten.

Want angst is niet in 1x verdwenen. Daar is geen quick fix voor. Je kan jezelf wel trainen in het durven voelen ervan. Zodat het minder grip op je krijgt.

2.2 De saboterende gedachten loslaten

Misschien herken je wel die gedachten die door je hoofd vliegen:
–        Het moet perfect zijn
–        Ik mag geen fouten maken
–        Mijn keuzes moeten kloppen
–        Ik moet alles zelf doen
–        Wat gaan anderen van mij vinden
–        Als ik iets niet weet of kan val ik door de mand

Ook deze gedachten kun je aankijken en laten voor wat ze zijn. Vecht er niet tegen. Observeer ze en neem er afstand van. Zodat je aandacht en energie weer verschuift naar wat belangrijk is.

Want ook jouw gedachten kun je niet zo 1,2,3 veranderen. Door juist de dingen te gaan doen waar je blij van wordt en energie van krijgt zul je merken dat de gedachten in je hoofd als vanzelf gaan veranderen. Oftewel dat je een positieve mindset krijgt.

3. Focus op trainen in plaats van een onrealistische quick fix

Emotionele intelligentie en positieve mindset zijn te trainen. Dat leer je met ACT (Acceptance and Commitment Training). Een wetenschappelijk bewezen methodiek waarin je de skills leert om je innerlijk steeds vrijer te voelen.

Zodat je gaat doen waar je van droomt en om leert gaan met de uitdagingen in jezelf en buiten jezelf die hoe dan ook op je pad gaan komen. Want als het makkelijk zou zijn, had je waarschijnlijk al gedaan wat je had willen doen. Toch?

Voor mij heeft het mijn hele leven positief veranderd omdat ik steeds beter werd in het beoefenen van ACT. Voor mij is het een manier van leven geworden. 

Keuzes maken vind ik niet meer lastig, ik kan goed bij mezelf blijven en perfectionisme snel herkennen en doorbreken. En dat zorgt voor minder stress en meer vrijheid! En bovenal voor een blijvende positieve verandering waarbij ik met de ups en downs die bij het leven horen meesurf.

En ook voor jou geldt: Wat als jij jezelf niet meer laat blokkeren door emoties of beperkende gedachten, wat zou er dan gebeuren?

Ik help je er graag mee! Ben je benieuwd wat ACT voor jou kan betekenen? Hoe het jouw leven al snel kan verbeteren. Jij stap voor stap gaat realiseren wat jij écht wilt, zonder dat je jezelf nog saboteert? 

Ontdek hoe coaching jou kan helpen

Ik ben Elna. ACT (Acceptance and Commitment Training) coach en systemisch werker. Als coach heb ik dertigers en veertigers geholpen om duurzame verandering te realiseren door eerst zichzelf te transformeren. 

Ik kan je op meerdere manieren helpen om die blinde vlekken zichtbaar te krijgen. Je echt bij jezelf brengen en jouw potentieel eruit halen. Wil je meer weten over hoe mijn coaching jou kan helpen?

Vraag een gratis ontdekkingscall aan. Tijdens deze call kunnen we je vragen en twijfels bespreken. Het is ook een kans om mij te leren kennen en te zien of mijn coaching geschikt is voor jou. Je zit nergens aan vast, dus voel je vrij om contact op te nemen.

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!