Leven vanuit je kernwaarden

groei en verandering
aanpassen

In een wereld vol verwachtingen, drukte en oppervlakkigheid, vergeet je soms wat werkelijk belangrijk is. Je kunt vast komen te zitten in routines en gewoonten die je niet verder brengen. Maar in welke situatie jij ook zit, er is een sleutel die jou leidt naar een authentiek en betekenisvol leven. Zodat jij een leven ontdekt wat écht belangrijk voor jou is en daar naar leeft.

Herken je één van onderstaande uitdagingen?

  • Een gevoel van ontevredenheid zonder precies te kunnen benoemen wat er ontbreekt in je leven.
  • Besluiteloosheid en moeite met het nemen van belangrijke beslissingen.
  • Leven volgens de verwachtingen van anderen in plaats van je eigen waarden en verlangens te volgen.
  • Onvoldoening in je huidige baan of loopbaan, omdat het niet aansluit bij wat voor jou echt belangrijk is.
  • Een gebrek aan richting en doel, waardoor je je verloren voelt in het leven.

Dan is het tijd om je waarden te (her)ontdekken en te gaan leven. 

Kracht van waarden

De kracht van waarden ligt in hun vermogen om richting en betekenis te geven aan jouw leven. Wanneer jij je waarden kent en ernaar leeft, ervaar je een diep gevoel van betekenis en tevredenheid. Jouw waarden fungeren als een innerlijk kompas dat je leidt bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.

Ze helpen je prioriteiten te stellen en geven je een gevoel van richting waardoor je ook jouw stappen helder krijgt. Waarden zijn de fundamenten waarop jij je leven kunt bouwen en ze geven je de kracht om volgens jouw verlangens te leven. 

Wanneer je in lijn bent met jouw waarden, voel je rust. Ze motiveren je om door te gaan, zelfs als je obstakels tegenkomt. Waarden geven je de kracht om authentiek te zijn, grenzen te stellen en jouw leven vorm te geven op een manier waarbij je trouw blijft aan jezelf.

In deze blog neem ik je mee op een inspirerende reis naar verandering, waarbij je leert leven vanuit je kernwaarden. 

Stap 1: Leven vanuit je waarden – Verkennen van waarden

De eerste stap is het verkennen van je waarden. Hierbij helpt het om stil te staan bij je sterfelijkheid. Het is confronterend, maar het helpt je ook om in beweging te komen. Het leven gaat sneller dan je denkt, en het is zonde om kostbare tijd te verspillen aan het blijven modderen terwijl je diep van binnen voelt dat je het anders wilt.

Durf even los te laten hoe alles precies moet en vertrouw erop dat de weg zich vanzelf zal ontvouwen zodra je de eerste stap zet.

Wat wil je écht? Ons ego wil zekerheid en controle, maar soms moeten we dat even loslaten. Maak weer contact met je hart en luister naar wat het werkelijk verlangt. Dit is waar jouw diepste waarheden en verlangens te vinden zijn.

Ga ontdekken wat jou echt raakt en belangrijk voor je is. Stel jezelf vragen als: Welke films hebben jou geraakt? Waarover kun jij je kwaad maken? Met welke inspirerende persoon zou je wel eens een wandeling willen maken en waarover zou je dan willen praten?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je inzicht in wat jouw waarden zijn en waarom ze voor jou zo belangrijk zijn.

Stap 2: Leven vanuit je kernwaarden – Kies de belangrijkste waarden en geef ze prioriteit

Wacht niet op je geluk, want het kan al veel sneller anders.

Het is bij deze stap tijd om keuzes te maken en je eraan te verbinden. Het is essentieel om niet alle waarden te omarmen, want dan eindig je met niets. Durf te kiezen en je te verbinden aan maximaal 10 waarden.

Deze waarden vormen jouw innerlijke kompas. Door te kiezen en je eraan te verbinden, voorkom je dat alles belangrijk wordt en dat je overal half mee bezig bent. Kies de vier meest belangrijke waarden voor jezelf en geef deze prioriteit.

Hier vind je de waardenlijst met waarden waaruit je kan kiezen.

Stap 3: Leven vanuit je waarden – Maak je waarden zichtbaar in je leven

Nu je je kernwaarden hebt geïdentificeerd, is het tijd om ze concreet en zichtbaar te maken in je leven.

Schrijf je waarden op en hang ze op een plek waar je ze regelmatig ziet, zoals op je spiegel, op je werkplek of als achtergrond op je telefoon. Deze visuele herinneringen zullen je helpen je waarden levendig te houden in je dagelijks leven.

Stap 4: Leven vanuit je waarden – Concrete actie ondernemen en obstakels overwinnen

Bij het verbinden aan je waarden gaat het erom dat je jouw waarden concreet maakt en daadwerkelijk in actie komt. Dit kan een spannende stap zijn, omdat het betekent dat je patronen moet doorbreken en iets nieuws gaat proberen. Het is normaal dat je niet precies weet hoe dit zal uitpakken of hoe het voor jou zal zijn.

Het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn tijdens dit proces. Sta jezelf toe om te experimenteren, te ervaren en te leren. Reflecteer regelmatig op je ervaringen en vraag jezelf af: “Hoe is het gegaan? Zou je het op dezelfde manier opnieuw doen, of zou je het anders willen doen?”

Dit stelt je in staat om bewust te worden van de effecten van je acties en om eventuele aanpassingen te maken.

Droom groot, maar begin klein. Het is niet nodig om meteen grote stappen te zetten. Neem kleine, haalbare stappen die je in de richting van je waarden brengen. Door dit te doen en onderweg te leren, kun je geleidelijk aan groeien en je waarden meer integreren in je dagelijks leven.

Het belang van ACT (Acceptance and Commitment Training) en Psychologische Flexibiliteit bij het leven vanuit je waarden

Bij het streven naar een leven dat in lijn is met je waarden, is het essentieel om ACT en psychologische flexibiliteit te begrijpen en toe te passen. ACT is een wetenschappelijk bewezen methodiek die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit, wat een sleutelrol speelt bij het creëren van een betekenisvol leven.

Psychologische flexibiliteit houdt in dat je bereid bent om bewust en op een waardevolle en effectieve manier om te gaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

In plaats van te proberen om alles onder controle te houden en negatieve gedachten of gevoelens te vermijden, leer je om deze te accepteren en te observeren zonder erdoor belemmerd te worden.

Je leert omgaan met ongemak en tegenslagen, en je richt je aandacht op het heden in plaats van je te laten meeslepen door zorgen over de toekomst of negatieve gedachten uit het verleden.

Het gaat om het kunnen omarmen van ongemak, het loslaten van controle en het richten van je aandacht op het heden. Door psychologisch flexibel te zijn, kun je effectiever handelen en jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen die in lijn zijn met je waarden.

Het leven vanuit je waarden is geen rechte lijn naar de eindstreep, maar eerder een continu leerproces. Het vraagt om zelfreflectie, moed en veerkracht. Door ACT en psychologische flexibiliteit te omarmen, geef je jezelf de tools om op een bewuste en effectieve manier vorm te geven aan je leven.

Klaar om de sleutel te ontdekken naar een authentiek en betekenisvol leven?

Deze blog heeft je meegenomen op een inspirerende reis naar verandering, waarbij je hebt geleerd om te leven vanuit je kernwaarden. Nu is het aan jou om in actie te komen en je waarden te omarmen.

Laat je niet langer gevangen houden door routines en gewoonten die je niet verder brengen. Neem een moment om stil te staan bij wat werkelijk belangrijk is voor jou en durf los te laten wat niet resoneert met je diepste verlangens.

Laat je inspireren door de kracht van waarden en de mogelijkheden die ze bieden om richting en betekenis aan je leven te geven.

Gebruik de vier stappen die je hebt ontdekt om je waarden te verkennen, te kiezen, vast te leggen en je eraan te verbinden. 

Durf groot te dromen en begin klein met haalbare stappen. Je hoeft niet meteen alles te veranderen, maar door consistent te zijn en stap voor stap je waarden te integreren in je dagelijks leven, zul je merken dat je een leven ontdekt dat écht belangrijk voor jou is.

Dus ga ervoor! Laat deze blog je inspireren om de weg naar verandering in te slaan en een leven te leiden dat in lijn is met je waarden. Je hebt de sleutel in handen, het is aan jou om de deur naar een betekenisvol en authentiek leven te openen.

Wil je hier wat hulp bij?

Ik ben Elna. ACT coach en systemisch werker. Ik heb al vele dertigers en veertigers geholpen om te ontdekken wie ze zijn, wat ze écht willen en dit te gaan leven.

Jij bent uniek en jouw situatie is dat ook. Ik help je graag op weg naar een leven dat bij jou past. 

De eerste stap die je kan zetten is een ontdekkingscall met me aanvragen. Dat is gratis en vrijblijvend. In het gesprek gaan we dieper in op jouw dromen en uitdagingen.

Als ik het gevoel heb dat ik je hierbij kan helpen zal ik je meer vertellen over hoe ik dat kan doen.  

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!