Is dit het nou? – 3 tips om er een keerpunt van te maken

groei en verandering
aanpassen

“Is dit het nou voor de rest van mijn leven?” vraag je jezelf dagelijks af. Doe ik wel de juist dingen en maak ik wel de juiste keuzes?

Ondertussen loop je leeg op je werk. Je hebt een verantwoordelijke baan. Het heeft alleen niet zo uitgepakt zoals je had verwacht. 

Je bent klaar met de carrièreladder en het liefst zou je van het gebaande pad van “hoe het hoort” af willen stappen en jouw eigen pad willen ontdekken. Je voelt dat er verandering nodig is, maar je hebt géén idee wat dan moet zijn. 

Door alle ideeën en gedachten in je hoofd zie je door de bomen het bos niet meer. Je voelt keuzestress, waardoor een keuze juist uit blijft.

Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik nou echt?

Je doet je best om daarachter te komen. Maar de antwoorden blijven uit.

Persoonlijke groei vind je belangrijk, maar je voelt geen tijd en ruimte om daar écht wat mee te doen. Je zit voor je gevoel vast en verliest jezelf in uitstelgedrag en afleiding. En nu?

Laten we eerst even kijken naar waar het “is dit het nou” gevoel vandaan komt.

Waar komt het is dit het nou gevoel vandaan?

Kortgezegd: de context van je leven is veranderd. Je bent geen 18 meer.

Als je terug kijkt op je leven dan zie je dat de doelen overzichtelijk waren: basisschool, middelbare school, studie en je eerste baan.

Daarnaast ben je tijdens je school, studie en werk vooral beloond voor presteren en denken. En je voortgang was goed te meten.

Ineens moet jij zelf je levensdoelen stellen. Zelf actie bepalen en ondernemen. Je hebt keuzes. Maar je komt erachter dat je ze vooral uit je hoofd maakt. Rationeel, risico-vermijdend en gericht op het gebaande pad.

Het gevolg: je staat niet (meer) in contact met jezelf.

Je hebt nieuwe uitdagingen aan te gaan. In een nieuwe context. En je mist de skills om ze te tackelen. En dat resulteert langzamerhand in dat je leegloopt op de dingen die je doet.

Het “is dit het nou” gevoel geeft een duidelijke boodschap. Zo doorgaan kan niet langer en het lost zichzelf niet zomaar op.

Wat kun je nu doen?

Zie het als de start van een ontdekkingstocht naar jouw unieke zelf. En hoe jij kan gaan leven op jouw voorwaarden. Gebruik het als een keerpunt in je leven.

Zo doorgaan brengt je meer van hetzelfde en de kans is groot dat je helemaal leegloopt en in een burn out of depressie beland.

De oplossing voor de dertigersdip zit in het herstellen van de verbinding met jezelf. Dat doe je door het vergroten van je zelfkennis, je losmaken van beïnvloeding van anderen en de maatschappij. Het is belangrijk om je eigen antwoorden te gaan vinden.

Ik help je graag op weg met een aantal tips die je direct kunt toepassen om er een keerpunt van te maken:

Tip 1: Doorzie hoe jij je aanpast aan anderen

(On)bewust doen we dingen om erbij te horen. Dus passen we ons aan. Dat is op zich niet erg.

Maar het kan doorslaan in pleasen en perfectionisme. En uiteindelijk in dat je vooral bezig bent met dingen die niet in lijn liggen met wat je écht wil.

Daarnaast worden we beïnvloed door de maatschappij en social media. We vergelijken onszelf met illusies van de perfecte levens die we moeten leiden. We conformeren ons ondertussen aan “hoe het hoort”. Huisje, boompje, beestje en een dikke auto.

Sta je niet sterk in verbinding met jezelf dan is het makkelijk om beïnvloed te worden. Zo raak je steeds verder verwijderd van wie jij bent en weet je op een gegeven moment niet goed meer wat je wilt.

Daarnaast voelt het om het anders te doen als iets heel groots en engs. Dus blijft je ratio je vooral naar “verstandige” keuzes wijzen. Zo voorspelbaar mogelijk. Zo veilig mogelijk.

De eerste stap is erachter te komen wat je doet en waar je eigenlijk helemaal niet zo blij van wordt. Dat kan ook iets zijn waar je best goed in bent, maar geen energie ervan krijgt.

Stel jezelf de vraag: Wat is belangrijk voor mij? Wat wil ik anders doen?

Ontdek daarnaast waar jouw pleasen, bewijsdrang en perfectionisme vandaan komt. Daarmee vergroot je je zelfkennis, begrijp je jezelf beter en kun je andere keuzes maken.

Tip 2: Investeer in jezelf

Een fit lijf en hoog energieniveau zijn niet meer vanzelfsprekend. Start met voor jezelf te zorgen.

Door te letten op je energiepeil en op tijd weer bij te tanken. Niet jezelf helemaal leegtrekken en beetje bij beetje weer opladen. Vindt daar wat meer balans in.

Zorg voor voldoende rust en slaap, voor beweging en ontspanning. Voor gezonde voeding en creativiteit in je leven.

En investeer in je eigen groei. Als mens. Leer hoe jij je emoties kan reguleren. Het is belangrijk dat je gaat herkennen wat er in je omgaat. Emoties zijn een soort navigatie. Ze willen je wat vertellen en dankzij deze informatie maak jij keuzes die bij jou passen.

Sta ook stil bij wat voor jou een zinvol en betekenisvol leven inhoudt. Neem hiervoor de tijd. Mediteer en zie waar jij je voor wil inzetten. Een doel dat groter is dan jij zelf. Waarom ben je hier (op aarde), wat is jouw visie?

The most important investment you can make is in yourself- Warren Buffet. 

Tip 3: Van denken naar doen

In een wereld die snel verandert, is het belangrijk om moedig te zijn. En dat betekent iets doen, ook al weet je niet precies hoe het uitpakt.

Sta eens even stil bij hoe lang jij nadenkt voordat je iets gaat doen? En waar gaat het denken dan vooral over?

Eén van de belangrijkste voordelen van doen en ervaren is dat het je nieuwe informatie oplevert. Daar was je door er alleen maar over na te denken nooit achter gekomen.

Een belangrijke vaardigheid die je hierbij hebt te leren is dat je met je angst moet kunnen omgaan. Het liefst willen we eerst van de angst af en dan gaan we doen.

Zo werkt het helaas niet. Onderstaand model uit de positieve psychologie (1) laat ook zien dat je er altijd mee te maken krijgt als je als mens blijft groeien.   

 

 

 

 

Hoe je met je angst om kan leren gaan is door het leren van actieve acceptatie. Dit is een belangrijke vaardigheid binnen ACT (Acceptance and Commitment Training).

Actieve acceptatie houdt in dat je de bereidheid tot het voelen van angst vergroot. Doordat je je tegen de angst verzet ben je vooral aan het strijden. Dat strijden verandert in lijden. (2)

Lijden = pijn + je verzet ertegen.

De stappen die je zet:

  1. Erkennen is toelaten van het ongemak en je gevoel verwelkomen. Kijk of je het gevoel een naam kan geven. In dit geval angst, maar vaak zit er ook nog een ander gevoel in de weg. Zoals frustratie, onrust, spanning of verdriet.
  2. Laat het toe door tegen jezelf te zeggen: laat me dit maar voelen, het is er toch wel. Of zeg gewoon “ja”.
  3. Geef het gevoel ruimte. Niet om het weg te krijgen, maar om je er niet meer tegen te verzetten. Laat het door je heen gaan, breng je aandacht er naartoe.
  4. Daarna ga je verder met je dag. De kans is groot dat dit gevoel je niet meer zo triggert en je meer ruimte creëert voor wijze keuzes.

Zo plant je steeds vaker acties (groot of klein) in je leven die wel het verschil gaan maken.  Acceptatie is een voorwaarde voor positieve verandering.

Van is dit het nou naar kiezen voor jouw eigen pad

Het is dit het nou gevoel geeft je de kans om te groeien als mens te bouwen aan een betekenisvol leven.

Je voelt dat je hier (op aarde) met een reden bent. Je verlangt naar een betekenisvol leven met meer vrijheid, avontuur en geluk.

Maar ondertussen vraag je je af of dat leven wel voor jou is weggelegd. En voelt het ook nog eens heel onzeker en spannend om er wat mee te doen. Al helemaal omdat het voelt alsof je er ook geen ruimte en tijd voor hebt. 

Elke verandering begint met een keuze. Stop met het uitstellen, twijfelen en de afleiding. 

Wanneer jij écht gaat kiezen en begint bij jezelf beter te leren kennen, dan wordt jouw richting zichtbaar. 

Wil je weten hoe je in beweging komt door middel van krachtig keuzes?

Lees dan even verder. 

Mijn naam is Elna, coach en trainer. Mijn jarenlange ervaring in keuzes maken heb ik nu gebundeld in de masterclass ‘Krachtige keuzes’. Speciaal voor ambitieuze dertigers die hebben gedaan zoals het hoort, maar het nu anders willen. Die nu eindelijk eens willen weten wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze hier te doen hebben.

En dat niet alleen. De masterclass bevat naast kennis over keuzes maken ook een krachtige oefening die ervoor zorgde dat ik mijn keuzes ging veranderen en uiteindelijk mijn leven veranderde.

Doorbreek dat patroon van uitstel en afleiding en kom in actie. Daarmee heb je de eerste stap al gezet. Good for you!

Kijk hier voor meer info over de masterclass.

Bronnen:

(1) positivepsychology.com/comfort-zone/

(2) Coachen 3.0 Acceptatie en commitment

 

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!