In vier stappen inzicht in wat echt belangrijk voor je is

22 apr 2020

Hoe weet je wanneer iets echt belangrijk voor je is?

Gedurende de dag worden we blootgesteld aan triggers. Je wordt geraakt door wat iemand zegt of door wat je ziet of leest. Er gebeurt iets wat een emotie bij je oproept. Raak je bijvoorbeeld direct gefrustreerd, of zegt iemand iets waardoor je dichtklapt. Ga je direct de discussie aan of wordt je gekwetst. 

Dit zijn momenten die je een signaal geven. Het is het waard om te onderzoeken hoe je hierop reageert en wat dit zegt. 

Gevoelige woorden of situaties maken iets bij je los en vaak is onze reactie snel en impulsief. We leven onbewust, volgens een bepaalde routine en op de automatische piloot. We denken dan dat waar we in geraakt worden ook iets is waar we wat mee moeten. 

Maar zijn dit inderdaad de dingen die je raken op een manier waarbij je vanuit je hart voelt: “hier wil ik wat mee, dit vind ik belangrijk.”. En lukt het om dit te onderbouwen: wat maakt dat het zo belangrijk voor je is? Wat ligt eronder en wat heb jij hierin te geven zonder dat je afhankelijk bent van anderen? 

De basis is alertheid
Hoe je op mensen en situaties reageert, vooral bij uitdagingen, geeft het beste aan hoe je jezelf kent en wat je dus echt belangrijk vindt. Vraag jezelf dus eerst af: hoe alert ben ik? Merk je de triggers op en wat het met je doet? Of reageer je direct, zonder echt bewust te zijn van je reactie en merk je op een later moment dat je eigenlijk niet zo had willen reageren. Probeer de triggers en de impuls te herkennen.

Wat belangrijk voor je is ontdek je via je waarden.

In mijn coaching merk ik dat de meeste mensen wel eens van waarden hebben gehoord. Ze hebben ze opgeschreven en er een top 10 van gemaakt. En daar houdt het vaak op. En dat is zonde. Want dan begint het pas. Het echte ontdekken en ervaren en het in de praktijk brengen van je waarden. Dan ga je er echt achter komen wat belangrijk voor je is.

Wat is een waarde?
Een waarde is iets wat voor jou belangrijk is om na te streven en richting geeft aan je handelen. Er is dus een verschil met normen. Normen zijn regels die bepalen of gedrag goed of fout is, gewenst of ongewenst, toegestaan of verboden.

 Een waarde kun je zien als een fundament, een baken, kompas of drijfveer van waaruit je wilt leven. Voorbeelden zijn: groei, avontuur, gezondheid, verantwoordelijkheid. De betekenis en invulling ervan verschilt per persoon en ligt dus open. Dit biedt je elke keer als je met een waarde in aanraking komt, weer een uitdaging om je ermee te verbinden. Te onderzoeken wat de waarde in bepaalde situaties voor je betekent.

 Er zijn een paar kenmerken:

 • De waarde kleurt je persoonlijkheid
 • Je bent bereid de waarde uit te dragen
 • De waarde komt terug in verschillende situaties, op verschillende tijdstippen en is tijdloos
 • Je doet in de praktijk wat je in theorie vertelt.

Waarden geven je richting, geen bestemming. Het is een reis zonder einde en de reis kun je ieder moment starten en bijsturen. Het zijn dus geen doelen, want deze kun je bereiken.

Waarden werken motiverend, je geeft zelf richting. Je laat je niet leiden door gedachten, gevoelens of anderen. Als je je waarden kent en ernaar leeft, dan brengt je dat meer energie, plezier en voldoening.

De vier stappen waarmee je inzicht krijgt in wat belangrijk voor je is

 Om je op weg te helpen is het goed om het volgende te beseffen: Het leven naar je waarden is een ontwikkelingsproces en je groeit door middel van ervaring. Vallen en opstaan, het hoort er allemaal bij. De volgende stappen geven de ontwikkeling weer: 

 • Stap 0: nog onbewust van je waarden

Je bent niet bezig geweest met wat jouw waarden zijn, of je weet niet dat je ze hebt. Nu je weet wat waarden zijn en dat iedereen ze heeft wordt je meer bewust. Door deze blog te lezen heb je deze stap gezet. Nu ga je ermee aan de slag.

 • Stap 1: je waarden kiezen

Bij deze stap wordt je bewust van welke waarden er zijn en bedenk en bespreek je wat diverse waarden voor jou betekenen. Je kiest heel bewust voor de waarde die bij jou past. Belangrijk hierbij is dat je dit doet vanuit jezelf en niet wat zou horen of “moeten”. Ook is het van belang dat het niet gaat om een behoefte die je hebt en aanziet voor een waarde. Bij het vervullen van een behoefte ben je afhankelijk van externe factoren of anderen. Een waarde is van jou en jij kunt hier altijd naar handelen.

 Kies om te beginnen vijf waarden. Denk er niet teveel over na en doe het intuïtief. Wil je inspiratie, volg dan deze link:

https://www.elnacoachingentraining.nl/wp-content/uploads/2020/04/waardenlijst-.pdf

 • Stap 2: je waarde in theorie

Zodra je een waarde hebt gekozen geef je invulling hieraan. Je denkt na over de betekenis ervan en werkt uit hoe je dagelijkse handelen eruit ziet als je deze waarde leeft.

 Vragen die helpen:

 • Wat betekent deze waarde voor mij?
 • Hoe zien anderen aan mij dat ik handel naar mijn waarde?
 • Wat zeg ik, wat doe ik?
 • Stap 3: praktisch naleven van de waarde

Bij deze stap handel je echt naar je waarde. Hier wordt het spannend, het kan namelijk zijn dat je een bepaalde waarde hebt gekozen en deze nog niet echt in de praktijk hebt gebracht. Je kiest bewust om je gedrag te veranderen. En je weet niet hoe dit voor je zal zijn. Juist dan ga je ervaren wat de waarde echt voor je betekent.

 Wees niet te streng voor jezelf. Ervaar, leer en check bij jezelf:

 “Hoe ging het, zou je het weer zo doen of zou je het anders willen doen. En zo ja, hoe zou je het anders willen?”

Hier is de alertheid weer heel belangrijk. Het is mogelijk dat je een waarde op hebt geschreven en nu blijkt dat je meer vanuit een “moeten” deze waarde invult. Dan is het geen waarde van je en kan het onbewust opgelegd zijn vanuit je omgeving.

Mogelijk ontstaan er situaties waarin je opmerkt wel wat te willen doen, maar dat je het spannend vindt. Dat geeft interessante inzichten over jezelf. Leer hiervan!

Praat met je vrienden, familie, collega’s over je waarden en ook over die van hen. Er is geen goed of fout, iedereen heeft zijn eigen waarden. Het is alleen maar heel erg leuk en verbindend om met elkaar te praten over wat voor diegene belangrijk is in het leven of in het werk. 

Wil je ook weten wat je écht belangrijk vindt in je werk? Start met het lezen van de infosheet met vijf valkuilen en vijf adviezen die je op gang helpen.