In 2 stappen je sh#t verhaal herschrijven

groei en verandering
aanpassen

Gek word je van jezelf. Je weet dat er iets moet veranderen. Maar je twijfelt. Is het wel de juiste keuze? Durf ik die stap wel te zetten? Wat als het niet uitpakt zoals ik wil? En wat wil ik eigenlijk? Je bevriest en doet uiteindelijk niks. Omdat je twijfelt.

Omdat je jezelf een sh#t verhaal vertelt. Herschrijf je verhaal in 2 stappen en zet de de eerste stap richting een keuze.

Je staat op een kruising. Of een kantelpunt. Je voelt het aan alles. En de beslissing die je wil maken is super belangrijk. Er lijkt veel vanaf te hangen. Je bent bang om een foute keuze te maken. Want wat nou als…

Je weet wel dat zoiets als ‘ het perfecte moment’ niet bestaat. En je realiseert je ook dat als je niets doet er ook niets veranderd.

In je hoofd klinkt het zo logisch. Maar waarom lukt het dan niet?

Omdat je jezelf een sh#t verhaal vertelt.

Dat sh#t verhaal heb je vroeger al eigen gemaakt. Toen er iets gebeurde dat je niet leuk vond, pijn deed of waardoor je jezelf wilde beschermen.

Die gebeurtenis roept een bepaalde reactie op. iedere keer als er een emotioneel beladen situatie zich voordoet, schiet je in die reactie. Automatisch gaat dat.

Een belangrijke keuze is ook een emotioneel beladen moment. En hoppa, daar ga je.

“Ik kan ook maar beter in deze baan zitten in deze onvoorspelbare tijden. Dit is ook niet het goede moment. Ik kan het toch niet. Zo slecht gaat het nou ook weer niet. Ik stel me aan. Ik heb nog niet het goede gevoel erbij. Het zal vanzelf wel beter worden.”

Want je brein wil het graag overzichtelijk hebben. Er gebeurt iets, en dan willen we de oorzaak weten. want dat is wel zo fijn. Omdat we dan ook het gevolg kunnen overzien.


Als je brein dat heeft uitgevogeld is de zaak wat hem betreft opgelost en wordt het weer rustig in je hoofd.

Tot de volgende moment dat je voelt dat je een keuze moet maken. Of op een kruispunt staat. Je voelt het al. Daar ga je weer.

Je herhaalt je sh#t verhaal. Misschien met een net andere twist, een andere uitkomst. Maar altijd met een goede reden om niets te doen.

Wat we vaak niet doorhebben is dat je hoofd een analyse maakt op basis van informatie die er helemaal niet is. En toch vul je het in. En meestal doe je dat vanuit angst. Zo creëer je je eigen complot in je hoofd. En dan is het geen wonder dat je geen actie onderneemt. Want de uitkomst van je sh#t verhaal is niet zo fijn.

Goed nieuws, je kan jezelf een ander verhaal vertellen. Daarvoor moet je eerst beseffen dat er dus een sh#t verhaal bestaat.

Hoe breek je uit je sh#t verhaal?

Stap 1: Schrijf het op

Het vergt moed om het verhaal onder ogen te komen. Zolang je dit niet doet, houdt het verhaal je vast. Door het op te schrijven en eerlijk te zijn naar jezelf kun je er los van komen. Uit die freeze stand en zelfkwelling.

Ja, je komt oog in oog te staan met je eigen overtuigingen, beperkingen, twijfels, zelfkritiek en angsten. Iets wat we liever niet doen.

Maar jij bent er klaar mee. Niet meer in cirkels blijven ronddraaien. Jij wil verder.

Leg pen en papier klaar. Ga ervoor zitten. Op het moment dat je weer die twijfel voelt opkomen. Neem jezelf serieus, doe het voor jezelf.

Schrijf jouw sh#t verhaal op papier.

  • Je gedachten.
  • Je emoties.
  • Schrijf minimaal vijf minuten.
  • Gooi alles eruit.
  • Totdat je echt niets meer voelt opkomen.

Begin met de volgende zin:

Het verhaal dat ik mezelf vertel als ik op het kruispunt sta is….

 

Stap 2: Doe een stap terug en kijk naar je verhaal

Neem een korte pauze. Voel wat het met je doet dat je dit hebt opgeschreven. Je kan opluchting voelen, of frustratie, misschien wel verdriet of teleurstelling.

Kijk dan naar je verhaal.

Stel jezelf de vraag: klopt dit of heb ik het verzonnen?

Wordt je bewust van de werkelijke feiten en verzinsels.

Verzinsels zijn delen in je verhaal die je hebt ingevuld vanuit onzekerheden of angst. Bijvoorbeeld dat je jezelf overtuigt hebt van dat je iets niet kan. Of dat je misschien wel je huis moet verkopen. Het toch niet gaat lukken wat je wil. Dit niet het juiste moment is. Anderen het stom vinden wat je gaat doen.

Onderstreep wat je zelf hebt verzonnen.

Kijk eens opnieuw naar je verhaal. Heb je het grootste gedeelte verzonnen?

Stel jezelf daarna de volgende vragen:

  • Wat wil ik nog meer over de situatie leren en begrijpen?
  • Wat wil ik nog meer over mezelf leren en begrijpen?

Waarschijnlijk kom je er dan achter dat je niet alles weet.

Niet alles kan weten. Omdat het nooit een afgerond verhaal is.

Ons brein wil graag alles sluitend maken. Een conclusie ergens aan verbinden. Maar die is er niet.

Leer om comfortabel te worden met niet weten.

Je komt niet van de ene op de andere dag af van angsten. En er is ook geen stappenplan voor het creëren van de perfecte omstandigheden voordat je de stap kunt zetten.

Accepteer dat je niet alles kunt weten. En leer hiermee omgaan. Zoals Elza in Frozen zingt: Let it go!

Maak jezelf niet langer gek met getwijfel en je sh#t verhaal. Zet die eerste stap richting een keuze.

Al die tijd die je doorbrengt in je hoofd kun je ook doorbrengen in daadwerkelijk in het leven te stappen. Ervaren, dingen proberen, nieuwe informatie ophalen.

Zo breek je uit je sh#t verhaal.

Wil je meer leren over hoe je keuzes kan maken die bij jou passen?

Ben je klaar met uitstel en afleiding? En klaar voor verandering? Ook al weet je nog niet goed waar te beginnen?

Dan of is de masterclass Krachtige Keuzes iets voor jou! Kijk hier voor meer info! 

 

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!