Hoe overwin je de angst voor het onbekende?

groei en verandering
aanpassen

 

Je staat op het punt om een grote beslissing te nemen: weggaan bij een werkgever waar je al jaren werkt, je eigen bedrijf starten, of misschien zelfs een one-way ticket boeken naar een onbekende bestemming. Maar dan komt het moment waarop je bevriest.

Je hoofd slaat op hol en ineens zijn daar al die gedachten die je gek maken. Je pakt je telefoon, scrolt door social media, en… fieuw, het gevaar lijkt geweken. De redenen om het toch maar niet te doen wegen zwaarder dan de redenen om het wel te doen.

De angst voor het onbekende heeft je weer te pakken. Het beschermt je tegen de onzekerheid, maar houdt je ook gevangen. In jou zit een geloofssysteem dat bepaalde dingen in het leven vermijdt. “Spring niet van die klif, dat wordt je dood.” In je brein werkt die klif als een metafoor voor het leven. Spring dus maar niet in het diepe, want dat overleef je niet. Rationeel weet je dat je het wel zult overleven, maar de angst is sterk.

Zo ontstaat een intern conflict. Een conflict tussen je hoofd en je hart. Tussen gedachten die je veilig willen houden en gedachten die het avontuur willen aangaan. Maar hoe doorbreek je dit conflict en kies je toch voor het onbekende?

Ik neem je mee in drie stappen waarmee je een stevige basis in jezelf legt om te dealen met de angst voor het onbekende. Na de uitleg van de stappen neem ik je mee in een belangrijke shift die levens veranderend werkt. 

1. Leer de angst voor het onbekende beter kennen

Angst is als een boemerang. Je lost het niet op door het weg te gooien; het zal altijd terugkomen. De sleutel is om de angst te leren kennen en te begrijpen.

Waar voel je de angst in je lichaam? Door contact te maken met die plek, verminder je de angst voor de angst zelf. Dat is vaak waardoor je blokkeert. Wees mild en compassievol naar jezelf. 

Angst zal niet in één keer verdwijnen, maar als je accepteert dat het er is, zal het je minder snel overweldigen. Door het snel te herkennen en er even aandacht aan te geven, creëer je ruimte om te focussen op wat écht belangrijk voor je is.

ACT (Acceptance and Commitment Training) is een wetenschappelijk bewezen methodiek wat je vaardigheden leert om hiermee aan de slag te gaan. Ik ben hierin opgeleid en heb hier zelf ook ontzettend veel aan gehad. Lees hier meer over ACT. 

2. Krijg inzicht in waar jij je aanpast

Een van de grootste valkuilen is jezelf toch maar weer aanpassen aan wat anderen van je verwachten. Misschien snapt niet iedereen in je omgeving waarom je dit wilt. (On)gevraagd advies kan je aan het twijfelen brengen.

Ook speelt vaak een diepere loyaliteit mee, vaak geworteld in patronen uit het verleden en je familiesysteem. Misschien ben jij wel de eerste in je gezin die het anders gaat doen, of voel je je schuldig naar collega’s. Deze onzichtbare krachten kunnen je tegenhouden om echt voor jezelf te kiezen.

Het is waardevol om hier inzicht in te krijgen. Kijk eens terug in je leven en ontdek of er bepaalde patronen zijn die steeds terugkeren. Hoe ben je met eerdere moeilijke keuzes omgegaan?

In deze blog ga ik dieper in op dit thema: 3 signalen waaruit blijkt dat jij je aanpast

3. Zorg voor focus en helderheid op jouw koers

Wat zijn jouw levenswaarden? Heb je die helder? Ze vormen jouw drijfveren en geven je focus bij het maken van keuzes. Wanneer je het avontuur aangaat, is het cruciaal om in goed contact te blijven met je innerlijke kompas. De neiging om terug te vallen in oude patronen is in het begin namelijk groot.

Als dingen niet gaan zoals gepland, is het verleidelijk om te denken: “Laat maar.” Maar vind de kracht om steeds opnieuw te verbinden met jezelf. Verandering is een natuurlijk proces. Het is vaak de weerstand tegen verandering die problemen veroorzaakt.

Heb je eenmaal de stap gezet, beweeg dan mee met de veranderingen die op je pad komen. Durf je te laten verrassen, en behoud ondertussen je focus op waar je naartoe wilt. Pas je koers aan als je onderweg nieuwe inzichten opdoet.

Kijk maar naar de deelnemers van “Ik Vertrek”—niets verloopt volgens plan, maar dat is juist het mooie. Ze gaan het avontuur aan, leren met vallen en opstaan, en passen hun doelen aan waar nodig. En dat is prima, zolang je maar blijft voelen en helder hebt waarom je dit doet. Zolang je diep van binnen weet dat dit jouw pad is.

De kracht van onbevangenheid

Wanneer je de angst voor het onbekende beter leert kennen, je bewust wordt van je neiging om je aan te passen, en duidelijkheid krijgt over je koers, leg je een stevige basis voor verandering. Maar er is nog één essentiële sleutel om écht vooruit te komen: onbevangenheid.

Onbevangenheid helpt je om los te breken van verwachtingen, zowel van jezelf als van anderen. Het stelt je in staat om met een open hart en een open geest het avontuur tegemoet te gaan. Zonder je te laten verlammen door wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Onbevangenheid brengt je terug naar een staat van zijn waarin je durft te leven vanuit je ware zelf—vrij, spontaan en zonder angst voor het onbekende.

Durf je leven écht te gaan leven!

 

Wil je begeleiding bij deze stappen?

Ik ben Elna. Opgeleid ACT (Acceptance and Commitment Training) coach en systemisch werker. Als coach heb ik al veel mensen begeleid door de veranderingen in hun leven. Ik weet als geen ander hoe het is om die sprong in het diepe te wagen. 

Ik weet ook wat er ná de sprong gebeurt. Hoe je ervoor zorgt dat je bij jezelf blijft en je eigen pad blijft bewandelen. 

Ik vind het altijd geweldig om te zien hoe de mensen die ik begeleid ervoor kiezen hun hart te volgen. Wil jij dat ook?

Vraag een gratis ontdekkingscall aan. Tijdens deze call kunnen we je vragen en twijfels bespreken. Het is ook een kans om mij te leren kennen en te zien of mijn coaching geschikt is voor jou. Je zit nergens aan vast, dus voel je vrij om contact op te nemen.

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!