Het Dertigersdilemma – keuzes maken

groei en verandering
aanpassen

Je wordt wakker en het liefst blijf je in bed liggen. De to-do’s van de dag beginnen door je hoofd te malen. Je ziet er tegenop om te beginnen.

Waar is toch die spark die je eerder wel voelde. Dat je met zin en energie aan je dag begon.

Je voelt je de laatste tijd meer prikkelbaar en moe. Op zich gaat het prima. Je bent niet ziek, je functioneert nog. Maar het klopt gewoon niet meer.

“Is dit het nou?” vraag je je af. Het maakt je onrustig.

Je verlangt naar verandering. Naar knopen doorhakken. Want die keuzestress, die begint je ook op te breken.

Maar waar begin je en waarom lukt het maar niet om de vinger op de zere plek te leggen?

Het dertigersdilemma

Heb je wel eens stil gestaan dat wat je voelt bij veel dertigers speelt? Het heeft zelfs een naam: Het dertigersdilemma, de dertigersdip of quaterlifecrisis.

Misschien dus een beetje een schrale troost: je bent niet de enige en je bent niet kapot.

Door snelle veranderingen om ons heen in de wereld, de hoeveelheid keuzes en mogelijkheden is het soms best moeilijk om te bepalen wat jouw pad is.

Je hebt al wat levenservaring en je bent ook best in staat om keuzes te maken.

De vraag is meer: wil je zo doorgaan? Ben je de carriereladder aan het beklimmen die bij je past? Of ben je daar misschien wel klaar mee.

Wil je toch nog een keer op reis. Ben je met de juiste partner of waar vind je die eigenlijk.

Daaronder liggen meestal ook nog eens zingevingsvraagstukken. Je wil ook dat je leven betekenis heeft. Je vraag je steeds meer af: Wat doe ik hier op aarde, wat is er nog meer?

Kans voor groei

Het dertigersdilemma of dertigersdip is als een boemerang. Wil je er even niet mee dealen? Dan gooi je hem weg. Maar na verloop van tijd komt hij hoe dan ook terug.

De dertigersdip is een mooie kans om krachtige keuzes te maken in het leven. Dat zijn bewuste keuzes die goed bij jou passen.

Daarvoor is het belangrijk om ook aan de slag te gaan met het vergroten van zelfkennis. Jouw authenticitiet en autonomie te ontwikkelen.

En de eigen antwoorden op je levensvragen te ontdekken.

Als dertiger is het een mooie kans om dit proces bewust mee te maken. Hoe eerder je dit doet, hoe beter jij je leven kan gaan leiden op een manier die bij jouw past. Jouw pad ontdekt en leert deze te blijven bewandelen.

Omgaan met het dertigersdilemma

Zelf doen

Ben jij van het type “ik wil het eerst zelf oplossen”?

Dan is het belangrijk om aan zelfreflectie te doen en bloedeerlijk naar jezelf te zijn.

Wil je wat veranderen, dan moet je eerst weten wat dat dan precies is en wat ervoor heeft gezorgd dat je dat niet eerder hebt gedaan.

Dit heeft ook wel te maken met het doorbreken van patronen.

Kijk dus naar wat voor patronen je hebt en wat ze je opleveren op de korte en de lange termijn.

Start eens met tijd maken voor jezelf om te ontspannen en van een afstandje naar je leven te kijken.

Dit kun je doen om jezelf te visualiseren in een helikopter. Je stijgt even boven alles uit. En kijkt rustig naar beneden. Naar jouw leven en alles wat zich daar op dit moment in afspeelt. Hoe je je daarbij voelt en wat je gedachten erover zijn.

Dit is de eerste stap richting het vergroten van je zelfbewustzijn.

Belangrijk om te weten

Ben je zelf wat dingen aan het proberen, maar lutk het niet om écht wat te veranderen?

Ik heb inmiddels veel dertigers gecoacht en ben zelf ook door dit proces gegaan.

“Is dit het nou de rest van mijn leven?” vroeg ik me destijds af. Ik had faalangst, was niet de persoon die ik wilde zijn en had geen idee waar te beginnen. Frustrerend was het!

Nu heb ik dat gevoel niet meer. Omdat ik altijd bewust ben en werk aan het versterken van drie basiselementen die ervoor zorgen dat ik bij mezelf blijf, krachtige keuzes blijf maken en mijn eigen pad blijf bewandelen.

En ik zie dat als het maar steeds niet lukt bij anderen, dit altijd te maken heeft met één van deze basiselementen.

Basiselement 1: Psychologische flexibiliteit
Acceptance and Commitment Training (ACT) vergroot je psychologische flexibiliteit. Het principe van psychologische flexibiliteit is eenvoudig. We worstelen omdat ons probleemoplossende brein ons aanspoort alles te vermijden wat ons pijn en angst bezorgt.

Maar we hebben pijn precies daar waar we geraakt worden. Als we vluchten omdat we ons kwetsbaar voelen, vluchten we ook voor datgene waar we om geven…

Russ Harris is de grondlegger van ACT. In het boek The Happiness Trap legt hij mooi uit hoe je psychologische flexibiliteit vergroot. Je stopt met die struggle en bouwt aan een betekenisvol leven.

Basiselement 2: Jouw plek in je familiesysteem
Je bent 50% je vader en 50% je moeder. Beide ouders innerlijk ‘aannemen’ is essentieel voor de inbedding in jezelf. Als je je ouders afwijst, dan wij je jezelf dus ook af, omdat je 50% van je vader en 50% van je moeder bent.

Dit is een onzichtbare wetmatigheid. Jij blijft altijd kind van jouw ouders. Je moet op jouw plek in jouw familiesysteem gaan staan. Een boek wat je hierin goed op weg helpt is: de Fontein van Els van Steijn.

Basiselement 3: Jouw roeping
Een pad volgen zonder bewust te zijn van dat je een roeping hebt blijft oppervlakkig. Het is niet de moeite waard. Je leeft meer van doel naar doel dan dat je ook een diepere betekenis aan je leven kan geven.

Je roeping de “sweet spot” van jouw talenten, passies, geweten en behoeften. Het is een diepere laag in jezelf die tot uiting wil komen. Dit is waar je zingeving en betekenis gaat ervaren.

Je hoeft je roeping niet direct te kennen, het begint met erin te geloven dat je er één hebt.

Deze elementen werken samen en versterken elkaar. Je kan ze zien als bouwstenen die zorgen voor een stevig fundament in jezelf.

Ben je je niet bewust van deze elementen of ben je vooral bezig geweest met één van deze, dan voelt het alsof er iets mist. Het lukt steeds niet.

Klaar met zelf doen? 

Als opgeleid ACT-coach help ik jou je psychologische flexibiliteit vergroten. Ook ben ik opgeleid systemisch werker en help ik je inzicht te krijgen in jouw Familiesysteem en hoe je hierin op jouw plek komt te staan.

Daarnaast heb ik geleerd mijn roeping te vinden, ook al geloofde ik zelf eerst niet dat ik hem had.

Dat is gelukt door mijzelf te laten coachen en door de leer van experts als Eckhart Tolle, Brené Brown, Gabrielle Bernstein en Vera Helleman.

Alle ervaring en de best practices hebben geleid tot de 5V-Methode.
De V’s staan voor Verbinding, Vrijheid en Voldoening.

Dankzij psychologische flexibiliteit ga je vrij in het leven staan. Het systemisch werk versterkt de verbinding met jezelf en je omgeving. Door het leven van je roeping voel je voldoening.

De best practices van de experts geven extra diepgang.

Resultaat: je bent steeds meer jezelf. Je geeft jouw leven betekenis en je voelt zingeving in je werk en privéleven. Je zit en blijft op jouw pad en rekent af met het is dit het nou gevoel.

Wil je een volgende stap zetten? 

Speciaal voor dertigers die eindelijk eens willen weten wie ze zijn, wat ze écht willen en wat ze hier te doen hebben heb ik een masterclass ontwikkeld. 

Daarin leer je hoe je krachtige keuzes maakt. Keuzes die zorgen voor verandering en je dichterbij jezelf brengen. 

Kijk hier voor meer info over de masterclass. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!