Eenzaamheid bij dertigers en veertigers: 5 stappen om eenzaamheid de baas te worden

groei en verandering
aanpassen

Voor jou als dertiger kan het gevoel van eenzaamheid een belemmerende last zijn, zelfs als je tussen de mensen bent.

Feitelijk gezien ben je niet alleen. Er zijn miljarden mensen op deze planeet. Maar toch kan het heel anders voelen.  

Ik heb het zelf ervaren toen ik net mijn relatie verbrak. Ik was weer op mezelf aangewezen. Het overviel me. Dat gevoel nergens bij te horen. Het gevoel dat niemand op me zat te wachten. Ik wist niet goed wat ik mezelf aan moest.

Doordat ik het gevoel serieus ben gaan nemen is het gaan veranderen. Het duurde even, er is geen snelle oplossing, maar het is mogelijk.

In deze blog ga ik dieper in op dit onderwerp, omdat het me aan het hart gaat. Ik zie dat veel dertigers zoekende zijn. Naar zichzelf, naar betekenisvolle relaties. We hebben dat échte gevoel van verbinding nodig. 

Dat verlangen mag je ook serieus nemen. 

Ik ga eerst in op mogelijke oorzaken van je gevoel van eenzaamheid. Daarna ontdek je de stappen die je kan zetten. En lees in ieder geval door tot de laatste stap. Want meestal is dat de stap die voor een doorbraak zorgt.  

Wat is eenzaamheid en waarom is het belangrijk om dit gevoel serieus te nemen

Eenzaamheid kan gedefinieerd worden als een gevoel van emotionele of sociale afstand tussen jezelf en anderen.

Het gaat niet alleen om fysieke isolatie, maar ook om het ontbreken van diepgaande connecties en betekenisvolle relaties in je leven. Het kan elke dertiger treffen, ongeacht wie je nu bent of in wat voor omgeving je zit.

Het belang van het serieus nemen van eenzaamheid is dat het je mentale en fysieke gezondheid kan beïnvloeden. Het kan leiden tot stress, angst, depressie en een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen.

Waarom voel je je als dertiger soms eenzaam?

Het gevoel van eenzaamheid kan bij dertigers voortkomen uit verschillende factoren die bij deze levensfase passen. Kijk of je één of meer ervan herkent:  

1. Overgangsfase waarin belangrijke levensbeslissingen worden genomen

Het opbouwen van een carrière, het aangaan van serieuze relaties, het stichten van een gezin en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven kan gepaard gaan met gevoelens van onzekerheid en isolement.

2. Sociale veranderingen doordat je bent verhuisd

Verhuizingen naar nieuwe steden of landen voor werk of studie, wat je verwijdert van je vertrouwde sociale netwerken. Het kan moeilijk zijn om nieuwe vrienden te maken en diepgaande relaties op te bouwen in een nieuwe omgeving.

3. Tijdsdruk om aan verschillende verantwoordelijkheden te voldoen

Werkverplichtingen, het onderhouden van relaties en soms het opvoeden van kinderen laat weinig tijd en energie over om sociale contacten te onderhouden, wat een gevoel van isolatie kan versterken.

4. Veranderende of verwaterende vriendschappen

Mensen zijn druk bezig met hun eigen leven en prioriteiten, waardoor het moeilijker wordt om regelmatig met vrienden af te spreken. Dit kan bijdragen aan gevoelens van vervreemding en eenzaamheid.

5. Vergelijking met andere dertigers die het beter lijken te hebben

Als je het gevoel hebt dat anderen hun leven beter op de rails hebben, kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid, omdat je denkt dat je achterblijft.

6. Leven in een individualistische/technologische samenleving

De nadruk wordt veel gelegd op persoonlijke onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en het individuele streven naar persoonlijk succes en geluk. Hoewel dit natuurlijk  positieve aspecten heeft, draagt het wel bij aan eenzaamheid. Daarnaast zorgt digitale technologie voor veel verbindingen, maar is het in veel gevallen oppervlakkig.

Door de mogelijke oorzaken te begrijpen, kun je wat meer begrip voelen voor jouw gevoel van eenzaamheid. Laten we nu kijken naar de stappen die je kan zetten om eenzaamheid serieus te nemen en te veranderen.

Stap 1: Zelfbewustzijn en erkenning

De eerste en cruciale stap in  van het overwinnen van eenzaamheid is zelfbewustzijn en erkenning. Probeer echt te erkennen dat je eenzaamheid ervaart, zonder oordeel of schaamte.

Het kan zijn dat eenzaamheid in jouw omgeving als een teken van zwakte wordt gezien. Dat is niet het geval.

Leer in ieder geval je emoties, gedachten en gedrag beter te begrijpen. Door je meer bewust te worden hiervan kom je ook bij de onderliggende oorzaken.

Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik eigenlijk niet zo goed meer wist wat ik zelf écht wilde en paste me aan. Ik gaf de regie uit handen en kwam in een negatieve spiraal terecht.

Zelfbewustzijn en acceptatie opent de deur naar verandering en biedt de mogelijkheid om positieve stappen te zetten.

Stap 2: Identificeer je sociale behoeften

Neem de tijd om je eigen sociale behoeften te identificeren. Welke soorten relaties en interacties mis je in je leven? Verlang je naar diepe vriendschappen, romantische partnerschap, of meer professionele netwerken?

Ik merkte bij mezelf dat ik andere keuzes dan mijn vrienden begon te maken. Daarom werd het belangrijk voor me om nieuwe mensen te ontmoeten die pasten bij de fase waarin ik zat.

Ik maakte hier prioriteit van en maakte er dus tijd voor vrij.

Door je behoeften te begrijpen, kun je gerichter stappen zetten. 

Stap 3: Investeer in bestaande relaties

Vaak hebben we al bestaande relaties die we verwaarlozen. Investeer tijd en moeite om contact te onderhouden met vrienden, familie en (ex-)collega’s. Nodig hen uit voor een kop koffie, bel ze op of stuur een persoonlijk bericht.

Sinds ik mijn gevoel van eenzaamheid serieus nam, besefte ik ook dat ik mijn familie wat uit het oog was verloren. Ik was verhuist naar een nieuwe stad en zag ze niet zo vaak meer. Ik was meer gericht op carrière maken.

Inmiddels heb ik de banden weer aangehaald en besef ik meer dan ooit hoe belangrijk het is om familie om me heen te hebben.

Kleine inspanningen kunnen tot waardevolle verbindingen leiden.

Stap 4: Ga leven vanuit je kernwaarden

Ga eerst op zoek naar je eigen kernwaarden. Maak vanuit je kernwaarden keuzes. Ze helpen je om te gaan met de uitdagingen die je tegen gaat komen.

Het gevoel van eenzaamheid los je niet van de één op de andere dag op.

Ik merkte dat toen ik meer vanuit mijn kernwaarden ging leven, er als vanzelf mensen op mijn pad kwamen. Toen ik net mijn nieuwe partner ontmoette hebben we beide onze kernwaarden gedeeld.

Dit zorgde voor een diepere connectie en begrip voor elkaar. Een ander leert je direct op een positieve manier kennen.

Hierdoor vergroot je de kans om nieuwe vriendschappen of relaties te sluiten en je sociale kring uit te breiden.

Stap 5: Wees eerlijk over of jij jezelf saboteert

Eenzaamheid kan soms verergerd worden doordat je jezelf dingen vertelt die ervoor zorgen dat je bovenstaande stappen niet zet.

Ik ontdekte dat ik mezelf dingen vertelde als: “niemand zit op mij te wachten”, “ik ben anders, niemand begrijpt mij”, “ik heb niets te bieden”. Het zijn allemaal ideeën waarmee ik mezelf saboteerde.

Het moment dat je beseft dat er voor iedereen een plek is. Dat jij jezelf meer gaat respecteren en dat ook jij waardevol bent, open je de deur naar verbinding met jezelf en daardoor ook weer naar anderen.

Leer van jezelf te houden en jezelf te accepteren. Je hoeft niet perfect te zijn.

Neem weer regie over je leven

Het is begrijpelijk dat eenzaamheid een uitdagend gevoel is om mee te dealen. Maar door bewuste stappen te nemen, neem je het serieus en ga je verandering merken.

Wil je het niet alleen doen?

Ik ben Elna. ACT coach en systemisch werker. Ik heb al vele dertigers geholpen om te ontdekken wie ze zijn, wat ze écht willen en dit te gaan leven.

Als je graag meer wilt leren over het herstellen van de verbinding met jezelf en andere persoonlijke groeistappen wilt zetten, nodig ik je uit om het Adventure R.I.S.E.-traject te ontdekken waarin ik jou persoonlijk begeleid.

Je neemt tijdens het traject weer regie over je leven. Door dat te doen voel je je sterker en competenter. Dit vergroot je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde, waardoor je minder afhankelijk bent van anderen om je gelukkig te voelen.

Je leert vaardigheden om effectiever te communiceren waardoor je makkelijker nieuwe relaties aangaat en onderhoudt.

Doordat je keuzes maakt die bij je passen ga je je omringen met mensen die daar dan ook bij passen en waarmee je op een dieper niveau verbonden bent.

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!