Selecteer een pagina

Merk je wel eens bij jezelf dat je denkt dat je jezelf eerst moet verbeteren voordat je een grote stap gaat zetten?

Ik heb faalangst. Iets waar ik eerder niet open over was en het liefst weg wilde hebben. Ik wilde mezelf eerst verbeteren voordat ik iets anders zou gaan doen in mijn werk. Dat lag voor een groot deel aan wat ik mijzelf altijd vertelde: “ik moet eerst af van mijn faalangst voordat ik weer ergens anders kan gaan werken”.

In mijn sessies met coachees zie ik ook dat zij vastlopen op momenten dat ze zichzelf niet goed genoeg vinden of angst hebben voor wat gaat komen.

Het idee dat je eerst een supermens moet zijn voordat je iets nieuws aankunt zorgt ervoor dat je in een modus komt van dat er altijd wel iets te verbeteren valt aan jezelf. De druk die dit meebrengt zorgt voor stagnatie en blokkades. Je bent dan nooit goed genoeg.

Probeer eens het volgende perspectief in je op te nemen voordat je verder leest:

 Wie je bent wordt vooral gevoed door wat je doet, niet wat je verstand je vertelt wie je bent.

 Hieronder volgen drie redenen om niet te verbeteren en hoe je het anders kunt zien:

  • Je bent nu al goed zoals je bent

Je hoeft niet heel hard te werken aan positief denken, het oplossen van negatieve overtuigingen of het afkomen van angsten. Kijk naar hoe je wat meer menselijk mag zijn van jezelf. Dit kun je als volgt doen:

Schrijf een strenge verwachting op van jezelf, bijvoorbeeld:

Ik moet altijd mijn best doen

Maak deze nu menselijk:

Ik hoef niet altijd mijn best te doen, soms lukt dat gewoon niet.

Zelfcompassie helpt je hierbij. Iedereen doet wel eens iets wat niet uitpakte zoals je had gewild. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Er ontstaat dan meer ruimte om je te richten op waar je naartoe zou willen.

  • Focus op waar je naartoe wil, in plaats van waar je vanaf wil

Bepaal jouw richting, jouw stip op de horizon. Zonder richting ben je stuurloos. Gun jezelf een positief doel wat positieve energie geeft. Formuleer je doel niet alsof je ergens vanaf wil. Dat kan best lastig zijn, want vaak weten we beter wat we niet willen dan wat we wel willen.

Om je hierbij wat op weg te helpen kun je jezelf de volgende vraag voorleggen:

Stel, alles verloopt boven verwachting. Wat is er over een half jaar anders dan nu?

  • Ga dingen doen in plaats van jezelf verbeteren

Je hoeft jezelf niet tot een nieuwe versie 2.0 te hebben verheven voordat je stappen gaat zetten. Zie het als een reis. Soms kom je ergens terecht wat boven verwachting leuk is en waar je meer van wilt. En soms kom je ergens omdat het superleuk leek in een reisgids, maar in het echt toch tegenvalt.

Geen probleem, dan kun je altijd het stapje nemen om te kijken naar welke momenten van je reis wel leuk waren en hoe je daar weer meer van kunt krijgen.

Neem kleine stapjes, stuur bij wanneer het nodig is. Al deze kleine stapjes leiden tot een groter effect. En daarvoor heb je gewoon jezelf nodig. Zoals je nu bent.

“Start where you are and start small”

-Rita Bailey