Doorbreek je onrust – in 4 stappen naar je eigen pad

groei en verandering
aanpassen

Je wordt wakker en het liefst blijf je in bed liggen. De to-do’s van de dag beginnen door je hoofd te malen. Je leven voelt een beetje als een sleur en je hebt een knagend en onrustig gevoel wat maar niet weg gaat.

Waar is toch die spark die je eerder wel voelde. Dat je met zin en energie aan je dag begon.

Op zich gaat het prima. Je bent niet ziek, je functioneert nog. Maar het klopt gewoon niet meer.

“Is dit nou het leven wat ik wil leiden?” vraag je je af. Het maakt je onrustig.

Je verlangt naar verandering. Naar knopen doorhakken. Want die onrust, die begint je op te breken.

Je wilt een leven waarin jij meer jezelf kunt zijn. De dingen doet die jij belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Zodat je meer rust, energie, vrijheid, avontuur, betekenis en geluk ervaart. 

Of dat nu is in je werk, je relatie, je privé leven of overall qua invulling van jouw leven.  Je praat erover, droomt erover, maar de actie blijft uit. 

Je wilt dit keer blijvende positieve verandering en keuzes leren maken die voor jou kloppen. 

“Wat moet ik nu?” denk je regelmatig. Het lukt je maar niet om de vinger op de zere plek te leggen.

De oorzaak van dat onrustige gevoel

Door snelle veranderingen om ons heen in de wereld en de hoeveelheid keuzes en mogelijkheden die je lijkt te hebben, is het soms best moeilijk om te bepalen wat jouw eigen pad is.

Je hebt al wat levenservaring en je bent ook best in staat om keuzes te maken. Maar de worsteling waar je nu in zit is nieuw voor je. Dat komt doordat het wordt veroorzaakt door een combinatie van:

– Stress door te veel keuzemogelijkheden
– Jezelf in de weg zitten
– Maatschappelijke druk en daar niet goed mee om kunnen gaan
– Verwachtingen van je omgeving en het lastig vinden bij jezelf te blijven
– Geen heldere antwoorden op levensvragen: “Wie ben ik?”, “Wat wil ik echt?” en “Wat heb ik hier te doen (op aarde)?”

De vraag voor jou nu is: wil je zo doorgaan?

Een kans voor groei

De onrust die je ervaart is als een boemerang. Wil je er even niet mee dealen? Dan gooi je hem weg. Maar na verloop van tijd komt hij hoe dan ook terug.

Ik heb zelf die boemerang vaak weggegooid en belangrijke keuzes uitgesteld. Ik vond het best spannend om te erkennen dat ik het zo niet langer wilde. En ondertussen nog niet goed kon zien hoe ik het wel wilde. Nu ik erop terugkijk is het serieus nemen van mijn onrust één van de belangrijkste periodes in mijn leven geweest.

Het was voor mij als een katalysator voor persoonlijke groei, het verkennen van nieuwe paden, het ontdekken van innerlijke vrijheid en veerkracht. Durf jij deze periode ook te zien als een kans voor groei, dan leidt dat tot een dieper begrip van jezelf en het realiseren van doelen en dromen die uit je hart komen. 

Zie het dus als een mooie kans om krachtige keuzes te maken in het leven. Om jouw eigen richting te bepalen. Kies ervoor om dit proces bewust mee te maken. Hoe eerder je dit doet, hoe beter jij je leven kan gaan leiden op een manier die bij jouw past.

Doorbreek je onrust in 4 stappen

Er zijn een vier belangrijke stappen die je doorloopt. Zie ze niet als een rechte lijn van A naar B, maar meer als een cyclus die je blijft doorlopen. Je komt dan steeds dichterbij jezelf en ervaart al sneller meer rust en vertrouwen. 

Fase 1: Verkennen van je binnenwereld

Door te onderzoeken wat echt belangrijk voor je is, begrijp je beter wie je bent, wat je waarden zijn en wat je drijft in het leven. 

Bij deze stap is het belangrijk om de neiging om direct een oplossing te willen even te pauzeren. Het is juist belangrijk om ruimte te maken. Onrust houdt namelijk in dat “iets niet helemaal op z’n plek zit”. De vinger op deze zere plek leggen kan je alleen doen door weer in contact te komen met je gevoel.

Daarnaast is het belangrijk te onderzoeken wat er voor zorgt dat je het nu lastig vindt om keuzes te maken. Dit heeft met jouw zelfbescherming te maken. De vraag is dus: wat ben je aan het vermijden?

Door te starten met het verkennen van je binnenwereld, ben je op weg bent naar diepere zelfkennis, scherpe focus en een leven dat in lijn is met wat werkelijk belangrijk voor je is. Je legt dus de route van hoofd naar hart af. 

Fase 2: Versterken van je emotionele intelligentie en mindset

Zodra je meer in contact staat met je diepere verlangens, komt daar meestal ook 

Het voor je zien waar je naartoe wilt is de eerste stap. Het daadwerkelijk gaan doen is vaak nog uitdagender. Je wordt namelijk met jezelf geconfronteerd. Misschien komen we wel stemmetjes omhoog die zeggen dat je het nooit gaat lukken. Of dat je het niet waard bent, niet goed genoeg bent. 

Of merk je dat er bepaald emoties naar de oppervlakte komen. In die emoties zitten gebeurtenissen vanuit het verleden die nog niet goed verwerkt zijn. Zo kan iets uit je jeugd jou in nu blokkeren om stappen te gaan zetten. 

Emotionele flexibiliteit en mindset vormen de basis in jezelf die jij kunt versterken. Dit train je door middel van ACT (Acceptance and Commitment Training). ACT helpt je om ruimte te maken voor het ongemak. Het niet meer weg te duwen, maar te accepteren en daarmee ook los te kunnen laten. 

Daarnaast versterk je in deze stap jouw innerlijke kracht door je sterke eigenschappen, talenten, levensvisie, missie en waarden te laten samenkomen. Deze elementen samen vormen de bouwstenen voor een leven jij bewust vormgeeft met betekenis en richting.

Fase 3: Verrijken van je leven en ervaring

In deze stap gaat het om het bewust doorbreken van je comfortzone. Het is een ontdekkingsreis, zowel naar nieuwe aspecten van jezelf als naar de wereld om je heen. Door doelen te stellen die diep vanuit je hart komen en een plan te maken, geef je richting aan je leven en creëer je een pad naar meer vrijheid en vervulling.

Door hier gericht mee bezig te zijn, begin je als vanzelf jouw potentieel te leven. Je jaagt doelen niet meer na, maar geniet ook van alles wat je onderweg meemaakt. Je plaatst je geluk niet meer in de toekomst.

Je doet al de dingen die belangrijk voor je zijn. Je maakt keuzes vanuit je hart. Je vertrouwt op jezelf. Want je weet hoe je bij eventuele tegenslag of teleurstelling altijd weer terug kan vallen op jezelf. 

Fase 4: Verdiepen en Verankeren in iedere dag van je leven

Door je verder te verdiepen en wat je leert te verankeren in jezelf geef je ruimte aan je authenticiteit. Je gaat steeds meer de persoon zijn die je wilt zijn. 

Je zet je persoonlijke drijfveren en talenten actief in, waardoor je bewust het leven creëert dat volledig bij jou past. Daarnaast stel je jezelf in staat om voortdurend te groeien en te leren door persoonlijke groei en ontwikkeling te integreren in je dagelijkse leven.

Dit zorgt er ook voor dat jij je intuïtieve vermogen verder ontwikkelt. Zodat je keuzes maakt vanuit je eigen wijsheid, jouw kern, je ziel. Je bewandelt op deze manier je eigen pad. 

Leg de basis voor blijvende positieve verandering

Het doorbreken van onrust is een mooi proces dat vraagt om diepgaande zelfreflectie en bewuste keuzes. De verschillende fasen van zelfontdekking en groei zijn van essentieel belang om grip te krijgen op de uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Door deze fases te doorlopen en eigen te maken leg je een basis in je leven voor blijvende positieve verandering. 

De oplettende lezer heeft ze misschien als kunnen ontdekken. De 5V’s van de cyclus:

Verkennen, versterken, verrijken, verdiepen en verankeren.

Ik doorloop deze cyclus met enige regelmaat opnieuw. Want het leven is geen rechte lijn van A naar B. Tenzij je kiest voor het voorspelbare gebaande pad.

Het leven is een avontuur. Met ups en downs. En hoe beter jij bij jezelf kan blijven hoe meer jij een leven vorm geeft vanuit jouw hart

Start eens met tijd maken voor jezelf om te ontspannen en van een afstandje naar je leven te kijken.

Dit kun je doen om jezelf te visualiseren in een helikopter. Je stijgt even boven alles uit. En kijkt rustig naar beneden. Naar jouw leven en alles wat zich daar op dit moment in afspeelt. Hoe je je daarbij voelt en wat je gedachten erover zijn. Zonder dat je jezelf afkraakt.

Dit erkennen is een eerste belangrijke stap.

Belangrijk om te weten

Ben je zelf wat dingen aan het proberen, maar lukt het niet om écht wat te veranderen?

Ik heb inmiddels meer dan 100 mensen 1-op-1 begeleid. Zoals je kon lezen ben ik zelf ook door dit proces gegaan.

Ik geloof dat jij heel veel zelf kan. Er is ook veel informatie te vinden in boeken, podcasts, webinars etc. Vaak kom je dan op een punt dat je heel veel wel “weet”. Maar dat het lastig voor je is om er ook echt wat mee te doen.

Echt andere keuzes te maken. 

Dan kan je op een punt komen dat het toch wel waard kan zijn om te investeren in een coach.

Want het is gewoon best prettig om te leren wat makkelijker door het leven te bewegen. Niet met vage , maar met concrete praktische skills die ook nog eens wetenschappelijk bewezen zijn.

Ik geloof dat jij de wijsheid en antwoorden in je hebt. Ik begeleid je er naartoe en leer je daarnaast hoe je er zelf bij kan blijven. Ik maak je dus niet afhankelijk van mij, maar leer je alles wat je nodig hebt om blijvende positeive verandering in je leven te creëeren.

Als opgeleid ACT-coach help ik jou je emotionele flexibiliteit vergroten en mindset versterken. Ook ben ik opgeleid systemisch werker en help ik je inzicht te krijgen in jouw Familiesysteem en hoe dit jou op dit moment nog onbewust stuurt in de keuzes die je maakt.

In het AdventureRISE traject doorloop je de vier fasen die ik in deze blog heb beschreven.

Met als resultaat dat je steeds meer je eigen pad bewandelt en bij jezelf blijft. Hierdoor ervaar je meer vrijheid, geluk, betekenis en zingeving in alle aspecten van je leven. 

 

 

 

 

Wil je een volgende stap zetten?

Voel je vrij om een kennismakingsgesprek in te plannen. Daarin leren we elkaar beter kennen, denk ik met je mee over jouw huidige situatie en waar jij naartoe zou willen. Ik geef je mee hoe ik zie dat je daar kan komen. Als je beter bij iemand anders terecht kan zal ik dat ook eerlijk zeggen.

Wil je op avontuur?

Van 25-30 juni organiseer ik een huttentocht in Oostenrijk. De ideale combi van genieten, plezier, rust, verdieping en verandering in jezelf. Ga samen met mij op pad!

Toch nog liever zelf doen?

Speciaal voor dertigers die eindelijk eens willen weten wie ze zijn, wat ze écht willen en wat ze hier te doen hebben heb ik een masterclass ontwikkeld.

Daarin leer je hoe je krachtige keuzes maakt. Keuzes die zorgen voor verandering en je dichterbij jezelf brengen.

Kijk hier voor meer info over de masterclass. 

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!