Wat is psychologische flexibiliteit?

De kracht om mee te bewegen met datgene wat zich aandient. Veerkracht is je vermogen om positief, strijdbaar en sterk te blijven in moeilijke tijden. Het is je vermogen om ‘terug te veren’ na tegenslag.

Het helpt je om proactief te zijn in veranderende omstandigheden en de regie in jouw leven te houden. Je blijft mentaal gezond door omstandigheden en moeilijke gevoelens als teleurstelling te accepteren, oplossingen te bedenken, kracht uit jezelf te halen en te leren over je ervaringen. En dat is ontzettend waardevol!

Vanuit ACT (Acceptance and Commitment Training) gezien bestaat veerkracht uit een samenspel van zes verschillende componenten:

Acceptatie, afstand nemen van je gedachten (defusie), mindfulness, zelfbeeld en overtuigingen (het Zelf), waarden en toegewijde actie.

Onder deze componenten leer je vaardigheden die je in situaties toepast, op een manier die voor jou werkt. Van deze ervaringen leer je, stel je bij en zo werk je aan het vergroten van je veerkracht.

Je kan de componenten en vaardigheden niet los van elkaar zien. Ze vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig.

Wat zie ik na de test?

Je krijgt na de test een score op elk van de onderdelen van ACT. Je ziet direct op welk onderdeel jij kunt focussen om je veerkracht nog verder te vergroten. 

Vind je het leuk om meer uitleg te krijgen? Ik ben gecertificeerd ACT coach, het is mijn grote passie om hiermee te werken. Dankzij ACT heb ik mijn leven veranderd en volg ik nu mijn eigen pad. Ik deel graag mijn kennis met je. Ook geef ik je een oefening mee voor het specifieke onderdeel waar jij aan wilt werken.

Waar jij nu staat, daar stond ik ook een aantal jaar geleden

Ik dacht mijn eigen keuzes te maken, maar wat het enige dat ik deed was aanpassen. Aan hoe het hoorde. Conformeerde me aan het pad dat voor me was uitgestippeld.

Ik had een veilige baan, een veilige relatie. Maar het was alleen maar schijnambitie en schijnzekerheid. Ik was doodongelukkig omdat ik niet voor mezelf koos. En ook niet meer wist wie ik zelf nou eigenlijk was.

Het moest anders en daarvoor moest ik een aantal keuzes maken. Krachtige keuzes waarvoor ik uit mijn veilige comfortzone moest.

Eng vond ik het. Ik moest risico’s nemen, kon niet direct zien waar de weg naartoe zou leiden. Wat de consequenties zouden zijn van mijn keuzes.

Ik ben gaan kijken naar mijn kernwaarden en wat daarvoor nodig was om ernaar te leven.
Natuurlijk ging dat stap voor stap. Ik durfde steeds meer voor mezelf te gaan staan. Voor wie ik ben. En nu sta ik vrijer in het leven dan ik ooit heb gestaan.

Dat gun ik jou ook.

Investeer in jezelf. Je bent het waard.

Liefs, Elna