5 veel voorkomende problemen bij veertigers

groei en verandering
aanpassen

Je zit ongeveer op de helft van je leven. Dat besef kickt in rond je veertigste.  

Je leven heeft in het teken gestaan van opbouwen. Een carrière. Een thuis. Met of zonder kinderen.  

Je hebt in het verleden misschien wel avontuurlijke keuzes gemaakt. Er bestond weinig tijdsdruk. Je had genoeg energie en vond het best lekker om hard te werken.

De tijd vloog voorbij en je merkt dat je de laatste tijd juist meer terugblikt op je leven. Je vraagt je af wie je eigenlijk bent. En of dat wel de persoon is die je wilt zijn. Waar je nou echt blij van wordt. Hoe vrij je bent om te gaan doen wat je écht wilt. En wat dat nou eigenlijk is. 

“Wat nu?” vraag je je af. 

Als ik met veertigers in gesprek ga hoor ik vijf veel voorkomende problemen. Ik heb ze verzameld in deze blog en ik geef je natuurlijk ook tips om ermee te dealen. 

‘Later als ik groot ben bestaat niet meer, later is nu’ – Gaby Bosch

1. Zoekende naar de juiste koers 

Je bent nu in de veertig en je begint je af te vragen of je nog wel op de juiste koers zit in je leven. Je blikt terug op de wegen die je al hebt bewandeld. Keuzes die je hebt gemaakt. En je vraagt je af of het pad waarop je nu zit je wel leidt naar een leven wat écht bij je past.

Je hebt al veel bereikt, maar er kan een gevoel van onrust zijn. Een drang om te verkennen wat er nog meer is. Niet alleen naar professionele groei, maar ook naar persoonlijke vervulling. Je vraagt je af wat je echt gelukkig maakt en of je dat nastreeft.

“Waar doe ik het voor?” vraag je je regelmatig af.

Het kan een uitdagende, verwarrende tijd zijn. Toch is dit een mooie kans om opnieuw te evalueren. Te dromen en nieuwe wegen te bewandelen.

Tip: Vind de balans tussen wat moet en wat je echt wilt.

Ga opmerken wanneer je veel in je hoofd aan het zoeken bent naar antwoorden. Meestal krijg je daar geen duidelijkheid of ontstaan er veel belemmerende stemmetjes.

Schrijf eens op wat je allemaal moet van jezelf. Kijk waar je de druk kan verlichten om nieuwe keuzes te maken.

Ga leren dieper te voelen. En ontdek welke koers je hart en ziel uit wil zetten.

2. Verschuiving in wat je écht belangrijk vindt

Je merkt dat er in je veertiger jaren een verschuiving optreedt in wat je echt belangrijk vindt in het leven. Misschien waren je prioriteiten in je dertiger jaren gericht op andere dingen. 

Maar nu, terwijl je meer levenservaring hebt opgedaan, voelt je de behoefte aan meer diepgang en betekenis. 

Je wilt je tijd en energie besteden aan dingen die echt resoneren met je hart en ziel. Dit kan leiden tot vragen over je carrière, relaties en levensstijl. 

Het is een teken dat je groeit en verandert als mens. Als je dit serieus neemt open je de deur naar nieuwe kansen en vervullende keuzes. 

Tip: Onzichtbare touwtjes doorknippen 

Begin met het identificeren van de conditioneringen en overtuigingen die je hebt overgenomen van anderen of die je hebt ontwikkeld gedurende je leven. Dit zijn onzichtbare touwtjes die aan je trekken en je op je plek houden. 

Stel jezelf kritische vragen zoals: “Waarom geloof ik dit eigenlijk?” of “Is deze overtuiging nog steeds geldig voor wie ik nu ben?” Schrijf deze overtuigingen op. Vervolgens, ga door je lijst en ga zien hoe ze zijn ontstaan. Ga leren deze overtuigingen los te laten.

3. Twijfels over werk & carrière

Je zit op een punt in je carrière waarvan je ooit dacht dat het je droombaan zou zijn. Maar nu, terwijl je in de veertig bent, beginnen de twijfels toe te slaan. 

Is dit echt wat je wilt blijven doen? Is dit de weg die je de komende jaren wilt bewandelen?

De druk om op dit punt van je leven de juiste keuzes te maken, kan overweldigend zijn. 

Het lijkt alsof iedereen om je heen een duidelijk carrièrepad heeft, maar jij voelt je vastzitten in een doolhof van vragen en onzekerheden. 

“Wil ik dit nog wel blijven doen?”
“Ga ik toch nog voor mezelf beginnen?”
“Wat kan ik nog meer?”
“Ik vind zoveel leuk, maar wat kan ik nou kiezen?”
“Wat als ik verkeerd kies?”

 Je bent echt niet de enige die deze twijfels ervaart. En het is nooit te laat om opnieuw te kiezen of bij te sturen. Zie deze vragen als een teken dat je er klaar voor bent om te gaan verdiepen. 

Twijfels zijn er niet voor niks. Als je écht op je plek had gezeten, dan waren ze er niet zo duidelijk geweest. Er is dus wat anders voor je. Ga het ontdekken!

Tip: Ga terug naar je jeugdpassies en interesses.

Soms kunnen je vroegere interesses en passies je aanwijzingen geven over wat je echt graag doet. Denk eens terug aan de activiteiten waar je als kind of tiener enthousiast over was.

Deze vroege vonkjes kunnen een indicatie zijn van waar je natuurlijke talenten en passies liggen. De vraag “Hoe vertaal ik dat dan naar werk?” komt later. Laat dat eerst los.

4. Gevoel van leegte

Je hebt misschien al veel bereikt in je leven. En op papier klopt het helemaal. Maar toch is er iets dat ontbreekt. Er is een gevoel van leegte. Die niet kan worden opgevuld door materiële bezittingen of oppervlakkige successen.

Dit gevoel van leegte kan ontstaan doordat je jezelf in de loop der jaren bent kwijtgeraakt. Je hebt misschien zoveel tijd en energie gestoken in het voldoen aan de verwachtingen van anderen – je ouders, je partner, je werkgever, de maatschappij – dat je vergeten bent wat je zelf echt wilt.

Het resultaat is dat je je leeg en onvervuld voelt, zelfs als alles aan de buitenkant er goed uitziet.

Tip: Herontdek jezelf

Ontdek de momenten waarop je je levendig en vervuld voelt. Probeer dit nieuw leven in te blazen. Prikkel je zintuigen door middel van nieuwe activiteiten en avonturen.

Het herontdekken van jezelf is een avontuur. Haal de druk eraf dat je een “eureka” moment moet vinden. Ga eerst weer jouw levenskracht aanwakkeren. Laat je inspireren en maak dit proces heel bewust mee.

Dan komen de antwoorden vanzelf.

5. Gevoel van sleur en stilstaan

Je hebt het gevoel dat je bent vastgelopen in een sleur. Elke dag en week lijken op elkaar. Er is weinig verrassing, uitdaging of groei.

Je hebt misschien het gevoel dat je vastzit in een baan die niet langer bevredigend is, in een relatie die niet meer goed voelt. Of gewoon in een algemene routine die je geen voldoening meer geeft.

Dit gevoel van sleur en stilstaan zorgt voor frustratie en een verlangen naar verandering. Je wilt vooruit, groeien en nieuwe ervaringen opdoen. Alleen zie je even niet meer goed hoe je daar kan komen.

Tip: Stap uit je comfortzone en omarm verandering.

Het doorbreken van de sleur en stilstand begint met het nemen van kleine stappen buiten je comfortzone. Zowel in de wereld buiten je, maar ook in je binnenwereld.

Dat kun je in je buitenwereld doen door nieuwe activiteiten, leer nieuwe vaardigheden, en daag jezelf uit om nieuwe ervaringen aan te gaan.

En daarbij gaat het erom je binnenwereld te verkennen. Een stap die veel veertigers eigenlijk best moeilijk vinden. Want verandering betekent ook vaak een confrontatie met je ego, angsten en beperkende overtuigingen over jezelf.

Neem je de binnenwereld niet mee in dit proces? Dan omarm je verandering niet volledig en kun je weer snel in een vicieuze cirkel belanden. Werk dus ook aan je psychologische flexibiliteit!

Hulp vragen is ok!

Merk je dat je het lastig blijft vinden? Wacht niet te lang met het inroepen van hulp. Zorgen zetten zich om in stress als je er niets mee doet. En door stress ga je letterlijk en figuurlijk nog vaster zitten in je hoofd en lijf.

Schakel hulp in van een goede vriend, vriend, ouders, je partner. Praat erover!

Lukt het niet om er zelf uit te komen?

Voel je dat je toch blijft zitten met vragen als “Wie ben ik en wat wil ik écht?” Lukt het niet om stappen te zetten die je verder helpen? 

Leef je op routine dan ontwikkel je blinde vlekken voor wie je werkelijk bent. Dan vindt je nooit die vrijheid. Kun je je niet oprecht verbinden met anderen en blijf je doen wat je nu doet omdat je niet beter weet.

Ik ben Elna, 40 jaar, ACT coach en systemisch werker. Ik heb al vele veertigers geholpen om te ontdekken wie ze zijn, wat ze écht willen en dit te gaan leven.

Bovenstaande problemen heb ik zelf ook ervaren, ik weet dus hoe het voelt!

Ik help je om die blinde vlekken zichtbaar te krijgen. Je echt bij jezelf brengen en jouw potentieel eruit halen. Zodat je (innerlijke) vrijheid, avontuur, rust en een diepere voldoening gaat voelen.

Ik ga met jou voor krachtige keuzes, verandering en groei. 

Daarvoor is het belangrijk om eerst goed te weten wat je écht wilt. En dat lukt alleen als jij de moed hebt om jezelf weer te vinden. 

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!