Hoe maak je een moedige keuze? – 5 stappen

groei en verandering
aanpassen

Voel je dat wat je doet niet meer bij je past? Vindt je het ook best lastig om wat anders te gaan doen? Je volgt als 30-er de gebaande paden die de maatschappij voor je heeft uitgestippeld. Je doet wat je hoort te doen, wat anderen van je verwachten. 

Het liefst zou je van het gebaande pad afstappen. Stoppen met aanpassen aan anderen. Je grenzen beter voelen en aangeven. Kiezen voor wat écht belangrijk voor je is. 

Maar wat gaat er dan gebeuren? Komt het wel goed en gaat het wel lukken? En wat gaan anderen ervan vinden?

Je weet ergens ook dat je het niet kunt weten. Het enige wat je wel weet is dat je dichterbij jezelf wil komen, van betekenis wil zijn en gaan leven op jouw voorwaarden.

Je voelt dat je er klaar voor bent. Maar echt die keuze maken, er lijkt elke keer wat aan je te trekken waardoor je het toch niet doet.  

In deze blog neem ik je stap voor stap mee in hoe je een moedige keuze maakt. Want anders doen, dat vergt moed. Je begrijpt na het lezen van de blog beter wat er met je gebeurt en hoe jij ervoor kan zorgen dat jij die knoop doorhakt en je hart gaat volgen.

Op naar jouw moedige keuze in 5 stappen!

Stap 1: Herken de moed in jezelf

Wist je dat moed een emotie is? Emoties hebben een bepaalde frequentie en beweging in je lichaam. Abraham Hicks ontwikkelde de emotieladder waarop emoties worden gewaardeerd op frequentieniveau. (1) 

 

Hier zie je dat moed een belangrijke plaats heeft (zie oranje pijl). Het zit op het punt waarop je stappen zet op de ladder richting positieve emoties. Het zet je weer in je kracht.

“Moedig is een impuls die je over je angst heen laat stappen en je hart laat volgen.

Energetisch is moedig de omhooggaande krachtige stroom die de neergaande stroom van angst neutraliseert en optilt.” (2)

Voel je de impuls, dan is het een goed moment om deze te volgen!

Ga dus herkennen wanneer je je moedig voelt. 

Een vraag die helpt is: wat als het wel lukt? Waarvoor wil je dan kiezen?

Je herkent het misschien wel in je werk. Je weet dat je baan niet meer bij je past, het kost je heel veel energie. Je voelt die impuls om te gaan doen waar je wel energie en plezier uithaalt. Ook al vindt je dat best spannend. 

De energie, die je even voelt, dat is jouw moed. Een teken dat je er klaar voor bent om voor jezelf te gaan kiezen. 

 

t

Stap 2: Van angst naar alertheid 

Sta je op het punt een moedige keuze te maken dan lijkt het soms alsof je weer wordt teruggetrokken. Gedachten en doemscenario’s vliegen door je hoofd. Je voelt angst opkomen, misschien blokkeer je en lukt het niet meer om helder na te denken.

Moedige keuzes hebben te maken met de controle durven loslaten.

Accepteer de angst. Duw het niet weg, dan wordt het alleen maar sterker. Probeer bij je moedige gevoel te blijven en laat de angst je impuls niet verzwakken. Het maken van een moedige keuze gaat nooit relaxed voelen.

Probeer de angst om te zetten naar alertheid.

Een voorbeeld wat ik veel zie bij de 30-ers die ik coach is dat ze hun gevoel op een gegeven moment durven uit te spreken. Supermoedig! Je weet namelijk niet hoe de ander daarop gaat reageren. Ik help ze door alert te zijn. Opmerkzaam op wat er gebeurt in jezelf. Minder snel in een automatische reactie te schieten, maar ruimte te creëren voordat je reageert. Zo leren zij ook weer van deze nieuwe situatie. 

Stap 3. Herken je ego

Je ego vindt dit helemaal niets. Waarom zou je zo moeilijk doen? Wat doe je jezelf aan? Het is toch prima zo.

Je ego reageert vanuit jouw zelfbescherming. Die is erop gericht je veilig en zeker te houden. Het houdt alleen niet altijd rekening met wat jij écht wil.

Wat er bij de moedige impuls gebeurt is dat er nog allerlei angstgedachten door je hoofd spoken, maar je deze gedachten op dat moment niet als waarheid ziet.

Moedig zijn maakt je er tijdelijk van los. Je hart is op dat moment sterker.

Het is bijvoorbeeld moedig om iets wat je hebt meegemaakt in het verleden te gaan verwerken. Jezelf daarin serieus te nemen. Je weet dat er dan minder prettige emoties opkomen en dat je die aan hebt te gaan. Je krijgt allerlei gedachten over wat er dan staat te gebeuren. Maar je voelt ook dat je weer meer in contact met jezelf gaat komen. En dat de verwerking nodig is om weer vooruit te komen. 

Stap 4: Bepaal welke berg jij wil beklimmen

De kans is groot dat je al heb je al vaker op dit punt gestaan. De moed voelde en het toch niet volgde.

Had je toen scherp waar je naartoe wilde? Vanuit welke waarden je deze keuze wilde maken? 

Zonder een goed werkend innerlijk kompas en toekomstbeeld kan de moedige keuze als een losse flodder voelen. Haal kracht uit je waarden. Visualiseer waar je naartoe wil. Durf te dromen.

En besef dat als je deze keuze niet maakt, je over een tijdje weer op dit punt staat. Je draait in cirkels en het lijkt erop dat er nooit goed moment is om de keuze te maken.

Het gaat om de rest van je leven. Hoe wil jij dat gaan invullen?

Het is jouw verantwoordelijkheid om te kiezen. Ga nu die berg wel op en groei als mens.

Een mooi voorbeeld is dat mensen kiezen voor een andere berg dan die van een flitsende carrière waarin status en materialisme belangrijk zijn. Die berg heb je misschien al wel beklommen en je komt erachter dat dit het niet is. Dat kan zorgen voor onrust en leegte in jezelf. Kies voor welke berg je wil gaan. Die kan ook staan voor een meer eenvoudig leven met meer tijd en vrijheid voor jezelf.

Stap 5: Volg de impuls en zie het als een avontuur

Voel je die impuls? Voel je de moed?

Weet: short term pain leads to long term gain.

Het gaat niet relaxed voelen. Ook nu niet. En je gaat nooit weten wat er gebeurt als je de keuze hebt gemaakt. Je hebt nou eenmaal te dealen met ongemak en emoties die je liever niet voelt. De oordelen van je omgeving. Onbegrip. Onzekerheid. Chaotische situaties omdat je even niet meer doet wat je altijd deed. Het hoort erbij.

De eerste moedige keuze is het begin. Er volgen er nog veel meer. Maar het wordt steeds makkelijker als je voelt dat je op het juiste pad zit. Het vertrouwen gaat groeien, je omgeving gaat zien dat jij weer meer jezelf wordt.

Vorig jaar kozen mijn vriendin en ik ervoor om een camper te kopen en hier in te gaan reizen, wonen en werken. Hierna kwam een volgende moedige keuze. Want ik voelde sterk dat ik ook de zekerheid en veiligheid van een koophuis wilde opgeven om echt alles los te laten en weer een nieuw leven op te bouwen.

Ik voelde sterk vanuit mijn hart dat het goed was  om los te laten, mijn ego wilde het huis aanhouden. Want: veilig, zeker, passief inkomen uit verhuur. Zelfs de makelaar begreep het eerst niet.

De keuze voelde zeker niet relaxed en ik heb wat traantjes gelaten en stress gevoeld. Nu, maanden later voelt het heel goed en vrij.

Accepteer het niet weten. Heb plezier. Maak het wat lichter voor jezelf. Wees trots dat je dit bent aangegaan. Zorg ervoor dat je dingen doet die je energie geven.

Je bent een nieuw pad opgegaan. Er valt nog van alles te ontdekken. Wees open en nieuwsgierig en laat jezelf verrassen.

Moedige keuzes zijn niet de makkelijke keuzes.

Je kiest voor short term pain en long term gain. Wacht dus niet totdat het ineens wel makkelijk voelt of je eindelijk af bent gedachten of emoties die je tegenhouden. Het is een verspilling van tijd en energie. En je hart zal je helpen herinneren aan wat je echt wil. Dus kies je nu niet, dan sta je over een tijdje weer voor deze keuze.

Kies voor de lange termijn waarin je voelt dat je leven zinvol is, betekenis heeft en jij gewoon jezelf kan zijn. Volg de stappen, maak die moedige keuze en voel hoe jij verandering in gang zet. Ga leven op jouw voorwaarden.

Laat me weten wat jouw moedige keuze is geweest!

Overzie je het even niet?

Vindt je het lastig te bepalen waar jij naartoe wilt? 

Bronnen:

(1) https://www.abraham-hicks.com

(2) Vera Helleman, Emotie-encyclopedie

Gratis Ontdekkingscall

Wil jij nu eindelijk eens weten wie jij bent en wat jij écht wilt? Dan sta je aan het begin van een nieuw avontuur!

Plan je gratis call

You have Successfully Subscribed!