We leven in tijden van verandering. Het is lastig om te weten waar het naartoe gaat.
De chaos in je hoofd wordt steeds groter. Je maakt je misschien zorgen. Of neigt naar veilige en zekere keuzes waarbij je eigenlijk wel weet dat je ze niet brengen waar je naar verlangt.
Maar het liefst wil je het anders. Maar hoe dan en wanneer?
Je zit voor je gevoel in een tunnel. Zoekend naar het licht. Naar een leven wat wel bij jou past. Ook al verandert de wereld om je heen.
Hoe kan jij ervoor zorgen dat je uit die tunnel komt. In jouw licht stapt. Eruit gaat halen wat erin zit.
Jouw potentieel activeert.
Begin bij in te zien dat controle willen hebben iets is wat uit je brein komt.
Jij kan daar niets aan doen. Je brein is zo gemaakt. Het matcht alleen niet meer met het moderne leven. Als je iets niet wil, dan zoek je naar mogelijkheden om er vanaf te komen of te vermijden. Vroeger hadden we dit nodig om te overleven.
Nu gebruiken we dit deel van ons brein nog steeds. Maar we zijn dus niet altijd in control.
Hetzelfde geldt voor je binnenwereld. Je gevoel en je gedachten. Daar proberen we ook controle op uit te oefenen. En als dat niet lukt worden we onrustig.
Die onrust die drukken we de kop in met afleiding. Inmiddels heb je misschien ook wel gemerkt dat het niet veel helpt. De onrust blijft en de frustratie wordt groter.
Lang leve de vicieuze cirkel.
Hoe het allemaal gaat lopen? Wat we volgend jaar wel of niet kunnen doen? Het is onvoorspelbaar. En dat blijft zo.
De vraag is: hoe ga je daarmee om en houd je focus op jezelf en wat jij écht wil. Zodat jij stap voor stap uit de tunnel komt.
Tip 1: Laat die emoties toe
Het is niet raar dat je af en toe angstig voelt. Of verdrietig
Wij mensen zijn niet zo van de verandering. Dat doet wat met ons. We schieten dan direct in de weerstand.
En dat zorgt ervoor dat je in de tunnel blijft en deze alleen maar langer lijkt te worden.
Laat het de emoties er zijn. Duik niet in je telefoon. Kijk niet alle series op Netflix, of ga niet teveel alcohol drinken zodat je even niets hoeft te voelen.
Er is ook een alternatief.
De interne strijd tegen verandering voelen. Dat is het meest moedige wat je kan doen.
Wat als je emoties gewoon als emotie ziet en er geen sausje van negatief oordeel over heen gooit. Dat je jouw frustratie, onrust, eemzaamheid, verveling, spanning durft te voelen.
Dan denk je, wat heb ik er nou aan? Dat is je verstand inderdaad. Precies datgene wat je er vandaan wilt houden.
De kunst zit hem in het voelen van de emotie zonder een oordeel te krijgen over de emotie. Je traint jezelf in het effectief omgaan met emoties. Je ontwikkelt jouw emotionele intelligentie waardoor je meer duidelijkheid krijgt over wat je te doen hebt.
Tip 2: Schrijf je gedachten een memo
En dan het verstand.
In de vorige tip gaf ik aan niet in het verhaal te belanden. In je verstand zitten de oordelen. Wat is jouw oordeel over jouw situatie?
Daar ga je al. Het verhaal vormt zichzelf al. Het kan zijn dat het negatief is. Je het stom vindt dat je je zo voelt. Of misschien praat je het wel goed.
Wat waar is of wat niet. Je creëert het allemaal met je verstand.
Zo vertel je jezelf allemaal verhalen in gedachten. En die gedachten herhalen zichzelf. Meerdere keren op een dag. En als je jezelf vertelt dat je ergens niet aan wilt denken, dan doe je het juist wel.
En bij die verhalen ontstaat een gevoel. Dat gaat sneller dan je denkt.
Denk maar eens aan nagels over een krijtbord. Of in een citroen bijten. Je lichaam reageert.
Oncontroleerbaar. Je bent één geworden met je gedachten.
Je verstand wil je functioneel inzetten. Minder energie verspillen aan al die verhalen, aan al die oordelen die je hebt. Loskomen van je verstand. En dat kan met een beetje humor.
Pak een blok met memo’s en schrijf op elk briefje een gedachte die opkomt. Schrijf alles op, als je het stom vindt om te doen schrijf je dat ook op.
Doe dit totdat er geen gedachten meer komen. Kijk naar alle briefjes met gedachten, plak ze op je hoofd.
Dit doet je verstand dus de hele dag. Je hoeft niet de inhoud te veranderen van wat op de memo’s staat. Door stap voor stap los te komen van je denken geef je het minder macht en laat je je minder snel meeslepen.
Tip 3: Ga doen wat bij je past
Krijg helder wat jij nu al kan doen en wat bij je past. Maak daar ruimte voor.
Hoe kom je daarachter? Dat doe je door je waarden te kennen en toe te passen in je leven. Maak het niet direct heel groot. Kijk naar de kleine stapjes die al voor verbetering zorgen.
Eén van mijn waarden is vrijheid. Dat klinkt best groot, maar met kleine acties is het mogelijk om hier al meer invulling aan te geven.
Eerder legde ik veel druk op mezelf om dingen af te krijgen. Dan zat ik uren achter elkaar achter mijn lap top. Maar van wie moest dat eigenlijk? Ik kies er nu voor om vaker naar buiten te gaan om even te wandelen. Keuzes maken die bij mij passen, dat past bij de waarde vrijheid voor mij.
Ken je je waarden dan sta je steviger. Ze vormen een fundament waarop je verder kan bouwen. Als jij weet wat je waarden zijn, weet je ook wat je wil. Ze helpen je om in het nu te blijven, dat vuurtje in jou aan te wakkeren.
Niet de hele tijd met je hoofd in de toekomst te zitten of bezig te zijn met wat allemaal moet.
Heb jij je waarden nog niet gekozen, kies er dan vijf uit deze lijst.
En dan begint het pas echt. Een waarde is ook maar een woord. Het gaat om wat je ermee doet in je leven.
Maak een beschrijving van de waarde. Wat maakt de waarde zo belangrijk voor je? Maak het daarna concreet. Wat kun jij doen om deze waarde te leven. Hoe zien anderen dit aan jou? Wat zeg je en wat doe je?
Doe dit om de zoveel tijd, voornamelijk op momenten dat je door omstandigheden niet meer alles kunt.
Dat licht is het vuurtje in jou
Kies ervoor om het vuur jouw energie te geven, niet je gedachten. Laat dat oncontroleerbare verstand je leven niet bepalen.
Als jij voelt dat er meer in je zit dan eruit komt, dan is dat ook zo.
En ook voor jou is het mogelijk te ontdekken wat dat is.
Wat jouw pad is. Wat buiten de tunnel op jou ligt te wachten.
Weten waar je begint?