3 signalen waaruit blijkt dat je teveel aanpast

5 mei 2020

Heb je wel eens het gevoel dat je op je werk iemand anders bent?

Dat je een knop om moet zetten. Alsof je in een rol stapt waar je je niet thuis in voelt.

Het is niet zo dat je er niet goed in bent, maar je merkt wel steeds meer dat je leegloopt. Dingen doet waar je misschien ook niet achter staat. Of het lastig vindt je grenzen te voelen en aan te geven.

Pas jij je teveel aan? En wat zijn dan de belangrijkste signalen waar je dit aan herkend?

Ik heb ze onderverdeeld in rollen die je speelt als je je aanpast. Ik ben benieuwd of jij ook één of meerdere van deze rollen speelt.

Rol 1: De kameleon

De kameleon herken je aan dat je veel moet. Al het moeten zijn een soort regels. En jij wil je aan al die regels houden. Je past je hierdoor aan.

Aan je werkgever, aan de maatschappij, aan je collega’s.

  • Ik moet blijven voor mijn collega’s
  • Ik moet eerst van mijn onzekerheid af
  • Ik moet alles goed doen
  • Ik moet financieel alles op orde hebben
  • Ik moet sociaal zijn

Je weet eigenlijk niet zo goed waar je zelf voor staat. Wat écht jouw keuzes zijn. Hierdoor houdt al het moeten je veilig.

De kameleon past zich ook aan. Zodra er iets in de buitenwereld gebeurt staat hij op scherp en zorgt ervoor dat niemand hem kan zien.

Zo blijf je onopvallend, blijf je anderen volgen en vindt je het heel spanend om echt jezelf te laten zien. En vaak komt dat laatste ook omdat je niet goed weet en voelt wie je nou eigenlijk bent en wat je zelf écht wilt.

Rol 2: De vermijder

Je hebt het gevoel dat je op de automatisch piloot leeft. Je zit vast in een routine die je niet helpt en je piekert veel. Het gaat over dat je wat anders wil, maar niet goed weet waar te beginnen.

Je voelt dat wat je doet niet in lijn ligt met wie je bent. En dat gevoel wil je oplossen door middel van het vinden van antwoorden. Helaas is piekeren het zoeken naar antwoorden die je niet kunt vinden met je verstand. Zo blijf je in een cirkeltje ronddraaien.

Je vermijdt je gevoel. Je praat je situatie weer goed: het valt wel mee, het komt wel, het is ook wel goed zo, andere dingen zijn eerst belangrijk. Ik mag maar blij zijn dat ik een vast contract heb. Ik heb toch leuke collega’s.

Op deze manier ontdek je niet wat er echt in jou leeft. Blijf je je gevoelswereld vermijden en leef je vooral met je hoofd. 

Hoe meer je in je hoofd zit, hoe groter de kans dat je niet doet wat echt bij jou past. 

Rol 3: De passieve

In mijn werk heb ik nooit echt zelf bewust gekozen voor een richting. Ik wist nooit zo goed wat ik wilde. En als je dat niet duidelijk hebt, dan is de makkelijke weg om anderen te laten bepalen hoe je beweegt. En ik had niet eens echt door dat dit gebeurde.

Het waren de momenten dat een leidinggevende ergens hulp bij nodig had en dacht dat ik daar wel goed bij kon helpen. “Ik denk dat je dat goed kan” waren de magische woorden waardoor ik me gewaardeerd voelde.

Of er kwam een nieuwe functie beschikbaar waar ik volgens iemand echt op moest solliciteren omdat het zo goed bij me paste.

Ok, dacht ik. Leuk, een nieuwe uitdaging. Kan ik me weer verder ontwikkelen. Dat was altijd belangrijk voor me, uitdaging voelen. Zo heb ik aardig wat baantjes en functies achter de rug door af te gaan op wat anderen in mij zagen.

En ik werkte dan altijd hard om te bewijzen dat ik het inderdaad kon. Mijn perfectionisme speelde dan op met als gevolg dat ik meer voor anderen bezig was dan voor mezelf.

Het lijkt dus alsof je heel actief bent, maar eigenlijk blijf je passief wachten en geef je de regie uit handen.

3 vragen die je op weg helpen

Herken jij je in één van deze rollen?

Dan help ik je graag op weg met drie belangrijke vragen:

De kameleon: Wat is het wat jij écht wil?

De vermijder: Hoe kijk jij naar emoties?

De passieve: Wat houdt je tegen om de regie te pakken?

Haal inzichten uit de antwoorden. Zie waar jouw volgende stap ligt.

Vind je dit lastig? Maar ben jij wel klaar voor verandering? 

De oplossing ligt in het herstellen van de verbinding met jezelf.

En daar help ik je graag mee. Ik weet namelijk precies hoe het is. 

Want gaan er bij jou ook dagen voorbij waarbij je vermoeid naar je werk rijdt en compleet leeg thuiskomt? Herkenbaar deze dertigersdip van ‘Is dit het nou’?  

Alle schaapjes op het droge en toch ongelukkig. Hoe kan het? Het overkwam mij en toen ik op een dag huilend thuiskwam was het KLAAR. 

Dit moest anders. Minder hard werken. Minder op de buitenwereld gericht. Meer doen wat ik zelf wilde. Maar wat was dat dan? 

Als jij dit herkent en niet weet hoe en waar te beginnen, lees dan even verder. 

Elke verandering begint met een keuze. Doodeng. Ik weet het, maar ik ben je voorgegaan. Ik ging keuzes maken, verdiepte me in Acceptance & Commitment Training (ACT) en systemisch werk (opstellingen). Ik ontdekte eindelijk wat voor mij werkte. Van hoofd naar hart. 

Het is nodig om andere keuzes te maken. 

Mijn naam is Elna, coach en trainer. Mijn jarenlange ervaring in keuzes maken heb ik nu gebundeld in een gratis masterclass ‘Krachtige keuzes’. Speciaal voor dertigers die nu eindelijk eens willen weten wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze hier te doen hebben. 

En dat niet alleen. De masterclass bevat naast kennis over keuzes maken ook een krachtige oefening die ervoor zorgde dat ik mijn keuzes ging veranderen en uiteindelijk mijn leven veranderde. 

Doorbreek dat patroon van uitstel en afleiding en kom in actie. Daarmee heb je de eerste stap al gezet. Good for you! 

Meld je hieronder aan voor de masterclass Krachtige Keuzes.