Selecteer een pagina

Het volgende jaar staat voor de deur. Hoe gaat het met je?

Helemaal happy in je werk? Of weet je het niet zo goed?

Het kan best lastig om goed te voelen en zeker te weten dat je op je plek zit.

Vaak voel je wel dat er “iets” niet goed zit. Maar waar het dan precies in zit, dat is lastig te begrijpen. Ligt het aan het werk wat je doet, aan je collega’s, de cultuur, de organisatie of zit je zelf met iets.

Het gaat wel prima
Je voelt je gespannen, rusteloos, besluiteloos en er lijkt niet echt een andere manier te zijn. Uiteindelijk concludeer je in je hoofd dat het wel prima is zo. En “prima” is dan echt een dooddoener. Het gaat dan goed genoeg om er niet over te mogen klagen.

Moet het dan eerst nog slechter gaan?

Je zit in een soort bronzen kooi. Zo geweldig is het allemaal niet, maar zo slecht heb je het ook niet. En dan kom je niet in beweging.

Commitment naar jezelf
Het is belangrijk om te begrijpen waarom je doet wat je doet en hoe het misschien anders kan. Dan kun je ook een commitment naar jezelf maken. Een bewuste keuze in dat je het echt wel oké vindt om in 2020 meer van hetzelfde te doen of dat je jouw werkleven wil veranderen.

En dat hoeft niet altijd in te houden dat je een mega stap gaat zetten, het kan zelfs zo zijn dat je in je huidige functie al meer ontspanning, plezier en energie kunt voelen. Alleen niets doen gaat er ook voor zorgen dat er niets verandert.

Eén jaar nog meer van hetzelfde 
Het lijkt op je hele leven niet zoveel uit te maken. Toch zitten er twee grote valkuilen in:

 1. Het is wel echt zonde van de tijd als je merkt dat je wel je werkleven anders zou willen zien. Het kost namelijk ook tijd om te gaan ontdekken wat wel goed bij je past en wat jij zou willen. Er is geen snelle oplossing.
 2. Langer doorgaan terwijl je voelt dat er iets niet klopt, kan je ook langzamerhand stress geven. Je komt steeds verder van jezelf af te staan en langdurige stress heeft vervelende consequenties.

Hoe weet je nou of je in 2020 meer van hetzelfde wil of toch iets aan je situatie wil gaan doen?

Helpende vragen
Daarvoor heb ik een aantal vragen voor je die je helpen om een keuze te maken. Neem even de tijd om hiermee aan de slag te gaan. En dan ook écht aan de slag te gaan en antwoorden ook op te schrijven. Want vaak lezen we veel, maar doen we er niets mee.

Pak dus eerst even pen en papier of zorg voor digitale ondersteuning. Beantwoord dan onderstaande vragen:

 • Hoe ging het de afgelopen 2 jaar?
 • Schat je in dat je werk nog leuker wordt?
 • In hoeverre komen jouw natuurlijke talenten en kwaliteiten tot uiting?
 • Zit je in een functie die aansluit bij de richting die je op wil?
 • Weet je welke richting je op wil?
 • Schakel je omgeving in. Merken mensen die jou goed kennen aan je of je jouw werk nog écht wel leuk vindt?
 • En nu even heel eerlijk naar jezelf zijn: denk je dat er iets mooiers en beters voor jou is weggelegd?

Twee krachten 
Het is goed om te beseffen dat er meestal twee krachten aanwezig zijn bij het beantwoorden van deze vragen. De ene kracht is dat we zekerheid en veiligheid willen behouden. De andere kracht is dat we onszelf willen ontwikkelen en diep van binnen voelen dat er meer is dan dit.

Als je in de bronzen kooi wilt blijven zitten, dan is de kracht van zekerheid en veiligheid sterk aanwezig. Deze kracht geeft je het gevoel dat het niet beter kan zijn dan dit. In de kooi is het veilig en voorspelbaar.

De andere kracht is sterker als je merkt dat je uit de kooi wilt breken. Je wil meer vrijheid voelen om te gaan ontdekken wat er nog meer is. Deze kracht geeft je energie om te gaan creëren, keuzes te maken die bij jou passen en mogelijkheden te gaan zien.

Jouw keuze
Dus, wat is jouw commitment naar jezelf?

Een bewuste keuze om te blijven zitten of ben je er klaar voor om uit te vliegen in 2020?

Ik ben heel benieuwd! Laat het in een reactie achter. 

Wil je uitvliegen? Maar:

 • Weet je niet wat je wil?
 • Weet je niet hoe je iets aan je situatie kan doen?
 • Vindt je het lastig om actie te ondernemen en stappen te zetten die bij jou passen?

Verlies niet nog meer tijd!

Start in ieder geval met het lezen van de infosheet met vijf valkuilen waar je niet in wilt stappen als je van 2020 een ander jaar wilt maken.